Ambrozia, o buruiană cu flori al cărui polen provoacă alergii puternice, dă bătăi de cap multor români și nu vorbim numai de cei care sunt sensibili la această plantă. Cei care dețin terenuri pe care crește ambrozia riscă amenzi consistente în cazul în care nu iau măsuri pentru eliminarea ei.

Conform Legii nr. 62/2018, proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole au obligaţia să desfăşoare lucrări de prevenire, combatere şi distrugere a ambroziei. Proprietarii terenurilor şi administratorii drumurilor publice trebuie să desfăşoare periodic lucrări de întreţinere prin cosire, smulgere, erbicidare sau folosind alte metode.

Amenzile ajung și la 5.000 de lei

Încă din luna iunie autoritățile locale au inventariat terenurile pe care crește ambrozie și au trimis somații proprietarilor. În cazul în care nu întreprind acțiuni pentru distrugerea buruienii, riscă amenzi de până la 5.000 de lei.

Potrivit legii, aceștia trebuie să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia, „pentru evitarea instalării și răspândirii vegetației adventive invazive și eliminarea ei în cazul prezenței pe terenurile intravilane sau extravilane”, transmite avocatnet.ro.

Controalele autorităților locale se efectuează în două valuri. Mai exact, primul val de desfășoară în perioada 1 și 15 iulie, atunci când vor fi date avertismente proprietarilor de terenuri pe care crește ambrozia. Apoi, în valul doi, între 16 iulie și 31 octombrie, cei care nu au recurs la acțiuni de distrugere a buruienii, vor fi aplicate amenzile.

Începând cu anul 2020, amenzile pentru cei care nu distrug ambrozia s-au majorat. Sancțiunile pe care le pot primi persoanele fizice pleacă de la 1.000 de lei și ajung până la 5.000 de lei.

Premierul a solicitat măsuri încă din luna iunie

Amintim că, premierul Nicolae Ciucă solicita luna trecută Ministerului Mediului şi instituţiilor din domeniu să urmărească aplicarea legii privind combaterea ambroziei, menţionând că mulţi români suferă din cauza acestei plante.

„O chestiune care cred că trebuie să facă obiectul unei abordări anticipative este cea legată de ambrozie. Ştim cât de mulţi români suferă din cauza acestei plante. Există deja lege, există şi măsuri care trebuie luate în acest sens, ca atare vă rog, atât Ministerul Mediului, cât şi celelalte instituţii cu responsabilităţi în domeniu să înceapă de pe acum să urmărească aplicarea legii şi a reglementărilor în vigoare pentru a evita efectele produse de această plantă”, a transmis premierul, la începutul şedinţei Executivului.