Incendiu în municipiul Râmnicu Vâlcea. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vâlcea informează că pompierii militari au intervenit marți dimineață, după ce flăcările au cuprins o biserică de lemn, veche de trei secole.

Biserica a fost devastată de incendiu

Potrivit autorităților, au fost necesare mai multe echipaje. ISU Vâlcea subliniază că lăcaşul de cult din cartierul Râureni arde generalizat. Totuși, nu este pericol ca flăcările să se extindă la biserica mare din apropiere.

Purtătorul de cuvânt al ISU Vâlcea, Sorin Albinaru, a oferit mai multe informații. Potrivit acestuia, au fost alocate trei autospeciale de stingere cu apă şi spumă şi o autospecială de salvare şi intervenţie la înălţime.

De asemenea, nu sunt case în zonă care să fie în pericol.

„Au fost alocate de urgenţă forţe din cadrul Detaşamentului de Pompieri Râmnicu Vâlcea, cu trei autospeciale de stingere cu apă şi spumă şi o autospecială de salvare şi intervenţie la înălţime.

Echipajele operative sosite la faţa locului au constatat că arde generalizat o biserică din lemn, acoperită cu învelitoare din tablă, pe o suprafaţă de circa 60 de mp. Nu este pericol de propagare la biserica mare şi nici la alte construcţii. Nu sunt case în zonă care să fie în pericol”, a transmis purtătorul de cuvânt al ISU Vâlcea, Sorin Albinaru.

La momentul redactării acestui articol nu este cunoscută cauza declanșării incendiului.

incendiu Vâlcea
SURSĂ FOTO: ISU Vâlcea

Biserica a fost construită în 1746 și este monument istoric

Biserica de lemn ce poartă hramul Sfântul Nicolae a fost construită în 1746, în urmă cu 278 de ani. Totodată, este monument istoric și parte a Mănăstirii „Dintr-un lemn”.

La rândul ei, mănăstirea „Dintr-un Lemn” este un așezământ monahal din comuna Frâncești, județul Vâlcea. Se află la aproximativ 25 de kilometri sud de municipiul Râmnicu Vâlcea și 5 kilometri de orașul Băbeni, Vâlcea.

Cea mai veche mărturie despre apariția mănăstirii îi aparține diaconului arab creștin Paul de Alep. Acesta susține că un călugăr a descoperit, în timp ce îl însoțea pe Patriarhul Macarie al Antiohiei, o icoană a Maicii Domnului într-un stejar secular. Acest lucru s-ar fi întâmplat pe la 1653-1658.

Diaconul arab scrie și că acel călugăr ar fi auzit o voce care l-a îndemnat să construiască în acel loc o biserică din stejarul respectiv.