Vicepremierul Raluca Turcan se încurcă tot mai des în propriile declarații. După ce luni nu mai știa care sunt legile pe care PNL a decis să își asume răspunderea în Parlament, ulterior a înaintat o valoare eronată pentru cuantumul pensiilor speciale, după ce a confundat leii cu euro.
Și lanțul erorilor nu s-a oprit aici. Raluca Turcan a mai făcut o declarație care se bate cap în cap cu afirmațiile premierului Ludovic Orban. Ea a precizat că PNL va susţine anularea pensiilor speciale, cu excepţia pensiilor militarilor şi magistraţilor care au deja o decizie a Curţii Constituţionale.
Declarații contradictorii
Or, Ludovic Orban a arătat, tot luni, referitor la proiectul PNL privind eliminarea pensiilor speciale, că singura excepție, în acest caz, vizează pensiile de serviciu ale militarilor, nu și pensiile magistraților.
”Sunt aproape 9 miliarde de euro pe an cheltuiţi de statul român cu pensiile speciale”, a susținut luni Raluca Turcan, când de fapt era vorba despre 9 miliarde de lei.
”Decizia noastră este clară, noi susținem calculul pensiilor pe principiul contributivității, cu singura excepția a pensiilor de serviciu care sunt acordate cadrelor militare. Avem și noi un proiect de lege, are și USR un proiect de lege. Le cerem parlamentarilor să amendeze, dar să susțină proiectul de lege în care să punem punct practicilor pensiilor speciale, cu excepția pensiilor de serviciu pentru militari”, a declarat luni premierul Orban.
Magistrații sunt privilegiați
Trebuie precizat faptul că magistrații au cea mai mare pensie medie din România. Iar pensionarul care încasează cei mai mulți bani este fostul procuror comunist Gheorghe Bălăşoiu, fost comandat al penitenciarului Colibaşi, care primește lunar 73 890 de lei brut, din care se scade impozitul.
Categoriile care beneficiază în prezent, conform legii, de pensie specială (de serviciu), sunt consilierii de conturi şi auditorii externi ai Curţii de Conturi, judecătorii şi procurorii, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor de judecată şi al parchetelor, funcţionarii publici parlamentari, personalul aeronautic civil și membrii ai corpului diplomatic.
Acestor pensii li se adaugă şi indemnizaţiile pentru limită de vârstă ale parlamentarilor şi ale primarilor.
Greșeli de exprimare
Raluca Turcan s-a mai aflat în atenția presei, cu ocazia gafelor foarte mari pe care le-a făcut atunci când a vorbit despre tragedia din Timișoara, în care mai mulți oameni au murit intoxicați, în urma unei acțiuni de deratizare.
Ea a declarat că toți cei implicați în tragedia de la Timișoara, unde o femeie şi doi copii au murit după o deratizare, trebuie să răspundă direct pentru cele întâmplate, ”astfel încât omul să aibă garanţia că nu se culcă sănătos şi se trezeşte mort”.
În aceeaşi conferinţă de presă, Turcan a afirmat că poştaşii ”propaghează”, în loc de ”propagă”.