A mai căzut un mall. Al doilea de anul acesta

Dezvoltatorul belgian BelRom, care a finalizat pe piaţa locală cinci parcuri comerciale în urma unor investiţii de circa 300 mil. euro, a cerut intrarea în insolvenţă a mallului pe care îl deţine în Focşani, iar judecătorii Tribunalului Bucureşti i-au acceptat astăzi cererea.

Acesta este al doilea mall intrat în insolvenţă anul acesta, după Electroputere Park din Craiova, în care sunt implicaţi tot patronii de la BelRom.

Capital a scris încă din 2011 de problemele prin care trecea acest proiect şi cererile de insolvenţă care se adunau pe numele dezvoltatorului. Printre partenerii care au cerut insolvenţa European Retail Park Focşani, construit prin intermediul firmei Bel Rom Sapte, se numără firma timişoreană Instalniva care lucrat în 2008, în subantrepriză, pentru realizarea instalaţiilor electrice ale proiectului. În 2009, antreprenorul centrului comercial, firma NM Construct, a cerut insolvenţa Bel Rom, însă dosarul a fost închis ca urmare a renunţării creditorului, dovadă că datoria a fost recuperată. Tot la instanţă a apelat şi Cegis Imobiliare, unul dintre cei mai mari administratori de centre comerciale din ţară, pentru a-şi recupera datoriile de la belgieni. Acţiunea Cegis a avut câştig de cauză, deoarece în 13 mai 2010 dosarul a fost închis pe motiv că firma îşi încasase datoria.

Centrul comercial din Focşani avea în 2011 pierderi de circa 700.000 de euro, la o cifră de afaceri netă de 4,2 mil. euro. Datoriile totale ale companiei se ridcau la 42 mil. euro, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor Publice. 

Tranzacţie ratată

În 2009, belgienii de la BelRom au ratat o tranzacţie de circa 100 mil. euro, după ce New Europe Property Investments (NEPI) a refuzat să mai finalizeze achiziţia celor două proiecte European Retail Park Focşani şi Bacău. Negocierile dintre cei doi investitori au început prin vânzarea European Retail Park Brăila, pentru suma de 63 mil. euro, cea mai mare tranzacţie încheiată în 2009.

Ruperea înţelegerii dintre cele două părţi a făcut ca datoriile belgienilor să se adune şi să înceapă să apară întârzieri de plată către creditori.

În ultimii cinci ani, BelRom a mai vândut două parcuri comerciale, în Sibiu şi Târgu Mureş, pentru circa 170 mil. euro în total, către fondul britanic Argo Real Estate, respectiv către grupul francez Natixis.

Citiţi şi Datoriile BelRom se adună. Cererile de insolvenţă curg la tribunal