Deva Mall, care are o suprafaţă de circa 9.000 mp, a fost inaugurat exact când s-a spart „balonul imobiliar“. După trei ani de funcţionare proiectul a cedat şi a intrat sub protecţia insolvenţei la cererea proprietarului. Mallul are datorii de circa 10 mil. euro în principal către banca Italo-Romena, dar şi către BCR, Leumi şi Banca Transilvania.
„Următorul termen fixat pentru declanşarea procedurii de faliment este pe 6 februarie şi sperăm ca în cursul acestei luni să se decidă acest aspect. Deocamdată nu avem oferte concrete de vânzare, însă datorită poziţiei proprietăţii, la kilometrul zero al oraşului Deva, sperăm să găsim antreprenori locali interesaţi de o eventuală achiziţie. Ne aşteptăm ca până la finalul anului să putem lichida proprietatea. Dacă ne uităm la malluri similare, din Bucureşti, care au fost vândute pe 17 mil. euro (City Mall n.red.) nu avem speranţe să îl valorificăm la 10 mil. euro, cât este nivelul datoriilor bancare, dar câteva milioane de euro tot vom obţine. Momentan, este închiriat cam jumătate din mall“, a declarat pentru Capital Emil Gros, managing partner Expert Insolventa, administratorul judiciar al Deva Mall.
Nici proprietarii mallului nu se aşteptau să scape de faliment, însă au apelat la varianta insolvenţei pentru a se proteja în faţa băncilor.
„Sub protecţia a trei ani de insolvenţă ar mai fi o şansă să salvez afacerea, dar presupun că băncile doresc să vândă. La ora actuală nimeni nu mai riscă să facă asemenea investiţii, deci nu cred că s-ar găsi cumpărători. Nici eu n-aş mai face. Mi-a ajuns. Intenţia este să amânăm o perioadă creditele. Să plătim o tranşă mai mică în perioada de insolvenţă şi restul după“, explica pentru Capital în urmă cu câteva luni Simona Suciu, proprietarul Deva Mall.
Mallul din Deva se alătură astfel centrelor comerciale Armonia Brăila, Tiago Oradea, City Mall sau Liberty Center care au intrat în incapacitate de plată în ultimii ani. Situaţia de la Deva se poate replica în orice moment şi la alte centre comerciale din provincie care se apropie cu paşi repezi de incapacitate de plată. Până acum băncile au reuşit să ţină sub control această situaţie şi să evite o hemoragie de proiecte scoase la vânzare, însă presiunea este tot mai mare.