Sebastian Papaiani s-a născut la 25 august 1936, la Piteşti. A absolvit, în 1960, Institutul de Teatru şi Cinematografie din Bucureşti.
În 1961 şi-a făcut debutul în producţia cinematografică ''Purgatoriul nr. 5'', însă calea spre marea carieră i-a fost deschisă de întâlnirea cu regizorul Geo Saizescu, care l-a distribuit în rolul Păcală, în filmul cu acelaşi nume.
Actor complet, complex şi deosebit de talentat, şi-a câştigat popularitatea şi simpatia publicului, prin rolurile de comedie, dar şi prin cele în care a abordat şi registre mai grave. Dintre piesele jucate pe scena Teatrului Odeon – fost Giuleşti – menţionăm: ''Astă seară se joacă fără piesă'' de Luigi Pirandello, în regia lui Alexa Visarion, ''Domnişoara Nastasia'' de Gh. M. Zamfirescu, în regia lui Horea Popescu, ''Livada cu vişini'' de Cehov, regia Sorin Militaru, ''Să nu-ţi faci prăvălie cu scară'' de Eugen Barbu, regia Sanda Manu şi multe altele.
La 26 februarie 2010, pe scena Teatrului Nottara din Bucureşti, a avut loc premiera spectacolului aniversar ''Secta femeilor'', în regia lui Toma Enache, dedicat celor 50 de ani de carieră ai actorului Sebastian Papaiani, în care acesta îl interpreta pe Socrate.
Papaiani a jucat, totodată, în numeroase filme, rămânând de neegalat în rolurile Plutonier Căpşună din seria ''B.D'', Alecu din ''Astă seară dansăm în familie'', Pompei din ''Toamna bobocilor'' şi mai ales Ieremia din serialul TV ''Toate pânzele sus''.
La 29 septembrie 2011, actorii Ileana Stana Ionescu şi Sebastian Papaiani au primit, cu prilejul împlinirii vârstei de 75 de ani, câte o stea pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului, precum şi placheta omagială a Oraşului Bucureşti. Cele două personalităţi marcante ale teatrului şi filmului românesc, Ileana Stana-Ionescu şi Sebastian Papaiani, au însufleţit numeroase personaje memorabile în cele peste 100 de roluri jucate în mai bine de 5 decenii de dăruire publicului, se amintea cu acel prilej într-un comunicat de presă al Teatrului Metropolis.
La 1 martie 2013, a avut loc o ceremonie în cadrul căreia Cinematograful "Modern" din Piteşti a primit numele actorului Sebastian Papaiani, la iniţiativa Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor.
Romfilatelia a scos la 1 martie 2014 o emisiune de mărci poştale intitulată ''Stele de aur ale scenei şi ecranului'', cu mari actori români, consideraţi a fi Generaţia de aur a teatrului şi filmului românesc. Sebastian Papaiani se numără printre aceştia, alături de Mircea Albulescu, Tamara Buciuceanu-Botez, Valeria Gagealov, Ileana Stana Ionescu, Draga Olteanu Matei, Marin Moraru, George Motoi, Florin Piersic, Mitică Popescu, Sanda Toma.
Sebastian Papaiani a făcut parte din juriul primelor două ediţii ale Festivalului Internaţional de Film Etnografic desfăşurat la Zlatna, în iunie 2013, respectiv iunie 2014.
A fost decorat la 13 decembrie 2002 cu Ordinul naţional ''Serviciul Credincios'' în grad de Cavaler. În 2010, lui Sebastian Papaiani şi lui Geo Saizescu le-a fost acordat Premiul de Excelenţă la Festivalul Internaţional de Film "Comedy Cluj". AGERPRES