A murit Bill Granger. Va fi ţinut minte ca Regele micului dejun
Doliu imens în gastronomia internațională. Celebrul bucătar australian Bill Granger, recunoscut drept „nașul” al pâinii prăjite cu avocado, a încetat din viață, la vârsta de 54 de ani.
Bill Granger a trecut în neființă într-un spital din Londra în ziua de Crăciun, înconjurat de soție și cele trei fiice.
„Va fi ţinut minte ca «Regele micului dejun», pentru că a transformat mâncarea nepretenţioasă în ceva special, plin de soare. (…) Va fi profund regretat de toţi”, a transmis familia pe Instagram.
View this post on Instagram
Cauza morții sale nu a fost dezvăluită public. Pe parcursul unei cariere de 30 de ani, Granger a scris 14 cărți de bucate, a fost gazda mai multor emisiuni culinare la televiziune și a fondat numeroase restaurante în metropole precum Sydney, Londra sau Tokyo.
Granger a fost apreciat nu doar de gurmanzii din întreaga lume, ci și de colegii săi bucătari. Omagii au venit din lumea internațională a gastronomiei, inclusiv de la bucătarii Jamie Oliver și Nigella Lawson.
„A fost un om atât de minunat, cald, fermecător și avea o ușurință și un stil extraordinar în gătit care nu puteau veni decât din Australia. (…)
Am admirat tot ceea ce a reprezentat în domeniul alimentar”, a transmis Jamie Oliver.
Și Nigella Lawson regretă profund trecerea în neființă a colegului său.
„A fost cel mai drăguț om, iar bucuria pe care ne-a oferit-o – fie prin mâncarea sa, fie prin cărțile sale, fie prin spațiile pe care le-a făcut pentru noi, fie în persoană – venea din bunătatea și generozitatea și din exuberanța pură și strălucitoare a propriei sale persoane. (…) Mi se rupe inima să aud asta. Atât de crud”, a scris Nigella Lawson, pe Instagram.
Cine a fost Bill Granger
Granger a abandonat școala de artă pentru a deschide primul său restaurant în Sydney, la doar 23 de ani, în 1993.
Bills, o pitorească cafenea „la colț de stradă”, a câștigat notorietate pentru deliciile sale culinare simple, inclusiv pâinea prăjită cu avocado, clătitele de ricotta însărate cu unt de miere de albine și cafeaua de cea mai înaltă calitate.
Granger a devenit cu adevărat popular datorită succesului cafenelei. Acest lucru l-a determinat să extindă afacerea și să deschidă locații în străinătate. Această expansiune a inclus și înființarea unui întreg lanț de restaurante sub marca Granger & Co. în vibrantul oraș Londra.
Bucătarul australian Darren Robertson a afirmat că Granger a revoluționat complet conceptul de mic dejun.
Adam Liaw, absolvent al Masterchef Australia, l-a caracterizat drept cel mai influent „pionier al mâncării australiene moderne”.
Influența lui a fost atât de semnificativă încât, în luna ianuarie, Granger a fost premiat cu Medalia Ordinului Australiei. Aceasta este una dintre cele mai prestigioase distincții ale țării, recunoscându-i contribuția remarcabilă la domeniul turismului și ospitalității.
Într-un dialog cu BBC, în 2019, maestrul bucătar a adus în discuție originile simple care stau la baza adevăratului său imperiu pe care l-a clădit în lumea micului dejun.
„Am făcut toate aceste lucruri extraordinare, doar de la plăcerea de a găti clătite şi omletă, ceea ce este destul de uimitor”, afirma el.
Granger le lasă în urmă pe soţia şi partenera sa de afaceri, Natalie Elliott și pe cele trei fiice ale lor, Edie, Inès şi Bunny.