Tragedia momentului în Rusia! S-a stins din viață un om important. Este Breaking News

Fostul președinte sovietic Mihail Gorbaciov a murit la vârsta de 92 de ani, a anunțat marți presa rusă de stat. Cu mult înainte de a muri, ultimul lider sovietic fusese trimis aproape în uitare politică în Rusia.

Gorbaciov, ultimul președinte sovietic, a încheiat acorduri de reducere a armelor cu Statele Unite și parteneriate cu puterile occidentale pentru a înlătura Cortina de Fier care diviza Europa după cel de-al Doilea Război Mondial și pentru a duce la reunificarea Germaniei.

Când protestele pro-democratice au cuprins națiunile blocului sovietic din Europa de Est comunistă în 1989, el s-a abținut să folosească forța – spre deosebire de liderii anteriori ai Kremlinului, care au trimis tancuri pentru a zdrobi revoltele din Ungaria în 1956 și Cehoslovacia în 1968, scrie Reuters.

Sursa: Kremlin.ru

Gorbaciov spunea că nu a urmărit prăbușirea Uniunii Sovietice

După ce a pierdut puterea în decembrie 1991, când Uniunea Sovietică a făcut implozie, a încercat să-și convingă compatrioții că nu a urmărit și nici nu a provocat prăbușirea uriașului stat pe care l-a condus. „Nu numai că nu am vrut-o, dar am crezut că ar fi fost o dramă, chiar o tragedie”, mi-a spus la începutul anului 1995, când l-am însoțit într-o călătorie la Novosibirsk, un oraș din vestul Siberiei.

Misiunea sa, a insistat el, a fost de a reforma Uniunea Sovietică și imperiul său, nu de a-l distruge. De fapt, el a susținut că numai un amplu program de reînnoire politică și economică ar fi putut oferi perspectiva păstrării sistemului sovietic. Acesta a fost motivul pentru care a introdus perestroika (restructurare) și glasnost (deschidere). Aceste inițiative ar fi putut funcționa, credea el, dacă nu ar fi fost subminate din interior – în special de primarul Moscovei, Boris Elțîn, care a insistat pentru reforme mai radicale și a ajuns la conducerea Rusiei, cea mai mare parte a vechii Uniuni Sovietice.

În timpul călătoriei la Novosibirsk, care a coincis cu cea de-a zecea aniversare a ascensiunii la putere a lui Gorbaciov, am putut să-l observ de aproape pe fostul lider sovietic timp de câteva zile, când trăsăturile sale de personalitate și ambivalența sa politică au fost pe deplin vizibile. Întrucât presa rusă nu-i acorda prea multă atenție în acel moment, el a salutat interesul meu în calitate de corespondent Newsweek, iar eu am avut libertatea de a-l însoți peste tot.

Gorbaciov a fost detestat de mulți ruși

În continuare adulat în Occident pentru rolul său în încheierea Războiului Rece (a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1990), Gorbaciov a fost detestat de mulți dintre compatrioții săi, adesea din motive complet contradictorii. „A distrus un mare stat”, mi-a spus muncitorul Vasili Ivchenko, în timp ce îl privea pe celebrul vizitator cum făcea turul fabricii sale de mașini-unelte din Novosibirsk. „Prăbușirea Uniunii Sovietice a început cu Gorbaciov, iar Elțîn a continuat ceea ce a început el”. În 1993, un simulacru de tribunal format din adepți ai liniei dure l-a condamnat pe Gorbaciov la „damnare eternă și infamie”.

Protestele lui Gorbaciov, care a declarat că încerca să urmeze o cale de mijloc și să evite capcanele „terapiei de șoc”, așa cum a numit programul lui Elțîn, nu au făcut decât să întărească opinia adversarilor săi de la celălalt capăt al spectrului, conform căreia el nu s-a angajat niciodată pe deplin într-un nou curs politic.

„Gorbaciov a fost un ratat care, în ciuda tinereții sale, a fost un reprezentant al generației vechi”, a declarat Serghei Grigoriants, un important activist pentru drepturile omului și fost deținut politic. Pe scurt, Gorbaciov i-a înstrăinat atât pe adepții liniei dure, cât și pe reformatori: În funcție de cine îl asculta, el a mers prea departe sau nu suficient de departe, scrie The Daily Beast.