Este vorba despre Paul Agarici, unul dintre cei mai importanţi fotografi de la Revoluţia din 1989. Acesta s-a stins din viață la vârsta de 76 de ani.
Paul Agarici a imortalizat momente importante de la Revoluţie
Paul Agarici a vorbit în trecut despre cum a reușit să imortalizeze cele mai importante momente de la Revoluţia din 1989.
„Pe 21 decembrie, m-a sunat acasă redactorul-şef interimar al revistei (n. red. Flacăra), Arsenie Nicolae. Ştiam de baricada de la Inter, dar mai întâi am trecut pe la Mecanică Fină, acolo unde, aflasem, că era un miting al muncitorilor împotriva «huliganilor». Culmea, cu puţin timp înainte, fabrica fusese vizitată de Nicolae Ceauşescu şi cu această ocazie se cumpărase un covor persan, iar în aer se dăduse cu odorizante.
Am urcat cu un lift de marfă la etajul 1, unde era Secţia de ceasuri Orex, unde era o situaţie tensionată. Apoi, m-am oprit la Suveica pe lângă Teiul Doamnei, din cartierul Colentina. Lumea vocifera puternic. Era senzaţia unui cutremur”, a relatat în trecut Paul Agarici, conform Adevărul.
Regretatul fotograf a prezentat momente importante din istoria țării
De asemenea, regretatul fotograf a vorbit în trecut și despre ce s-a întâmplat a doua zi, când a văzut un grup de tineri care aveau un cearceaf cu următorul mesaj: „Ceauşescu înrăit pe copii i-a omorât”.
„Era o coloană lată cât tot bulevardul. Nu mai trecea nicio maşină. Am ajuns pe Moşilor. Ce m-a frapat? Lume foarte multă. Din când în când, treceau salvări care opreau şi şoferii scoteau mâna pe geam şi făceau semnul victoriei”, a mai spus Paul Agarici.
Potrivit sursei menționate, acesta a spus că a ajuns la Comitetul Central la jumătate de oră după ce Nicolae şi Elena Ceauşescu dispăruseră cu elicopterul și că a reușit să facă mai multe poze importante de la balcon.
„M-am uitat la balcon şi am văzut vreo trei-patru oameni. Printre ei se afla şi Nicolae Dide, care fusese cascador şi făcuse parte din echipa lui Sergiu Nicolaescu. M-a recunoscut şi, când i-am făcut semn că vreau şi eu să intru, a făcut un semn militarului de jos şi aşa am putut să trec printr-un geam spart.
La scurt timp, balconul se umple. Eu pozam continuu. De sus, priveam mulţimea. Se dădea foc la carnetele de partid şi se strigau diferite lozinci. La un moment dat, s-a făcut un culoar din militari şi prin el a trecut mitropolitul Timişoarei, condus de ofiţeri”, a conchis acesta.