Doliu la IGSU! Florin Pop a murit

Doliu la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU). Colonelul Florin Pop a murit. Momentan, nu se știe din ce motive a decedat.

El va rămâne în amintirea colegilor săi ca „un om extrem de îndrăgit, cald și generos, dedicat meseriei pe care a slujit-o mai bine de două decenii. A fost un vizionar, un om cu excelent potențial și un exemplu de profesionalism pentru toți cei care l-au cunoscut și au avut privilegiul să lucreze în aceeași echipă.”

În timpul carierei sale, a condus și coordonat nenumărate misiuni complexe, atât în România, cât și în străinătate. Adeseori, le spunea colegilor săi: „Să nu vă lăsați! Viețile celor pe care îi salvăm depinde de felul în care noi ne facem treaba.”

„Un alt coleg, extrem de iubit și de apreciat, a plecat, mult prea devreme dintre noi, să slujească în armata îngerilor. Cu sufletul întristat, aducem un pios omagiu 𝐜𝐨𝐥. 𝐅𝐥𝐨𝐫𝐢𝐧 𝐏𝐨𝐩, 𝐬̦𝐞𝐟𝐮𝐥 𝐂𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐎𝐩𝐞𝐫𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐍𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐝𝐢𝐧 𝐈𝐆𝐒𝐔. (…)

Dumnezeu să te odihnească în pace, Florin, și să aline suferința celor dragi ție, rămași printre noi! Drum lin către stele.. vei rămâne veșnic în sufletele noastre!”, au transmis, duminică noapte, cei de la IGSU prin intermediul Facebook-ului.

General-locotenent (rtg) dr.ing. Ionel Crăciun a murit

De altfel, pe data de 13 iunie 2024, cu doar o zi înainte de Înălțarea Domnului, general-locotenent (rtg) dr.ing. Ionel Crăciun, comandant al pompierilor din România în perioada anilor 1990-2001, a plecat pe Lumea celor Drepți. A decedat la onorabila vârstă de 78 de ani.

„Pentru o viață dedicată apărării vieții la incendii și în alte situații de urgență am putea folosi un singur cuvânt: DEVOTAMENT. Devotament care are subsumate trăsături de personalitate speciale, regăsite în timpul cât și-a servit ȚARA și semenii: curaj, dârzenie, continuă căutare și cercetare științifică pentru îndeplinirea misiunii asumate.

Domnul general cu trei stele IONEL CRĂCIUN, care a fost și va rămâne un FIU AL ȚĂRII SALE, a văzut lumina zilei într-un sat din Ardeal, acum mai bine de 78 de ani. (…) Sunt nenumărate motivele pentru care domnul General Crăciun se identifică cu un capitol consistent din istoria contemporană a pompierilor români, fiind OMUL care s-a preocupat permanent pentru progresul instituțional și dezvoltarea unui sistem național de management al situațiilor de urgență.

Dincolo de cariera sa excepțională, domnul General Crăciun a fost un familist convins, un soț iubitor și un tată mândru. A fost un model și o sursă de inspirație pentru copiii săi, cărora le-a insuflat dragostea pentru uniformă și pentru această nobilă armă. Cei care l-au cunoscut își vor aminti mereu de bunătatea și generozitatea sa, de pasiunea cu care a trăit fiecare zi și de valorile pe care le-a promovat.

Domnule Comandant… vă vom păstra veșnic în amintirea noastră drept un lider devotat și un mentor respectat și iubit în marea familie a salvatorilor. În aceste momente de grea încercare, transmitem sincere condoleanțe familiei îndoliate și tuturor celor care l-au cunoscut și iubit. Fie ca sufletul său să-și găsească liniștea eternă în oastea îngerilor. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, au transmis cei de la IGSU.

Despre Ionel Crăciun

Sub conducerea sa, Corpul Pompierilor Militari din România a cunoscut o dezvoltare organizațională accelerată și a realizat numeroase intervenții de succes, salvând nenumărate vieți și prevenind catastrofe de mari proporții.

A participat la numeroase manifestări științifice interne și internaționale, aducându-și aportul prin nu mai puțin de 16 referate și comunicări. În presa de specialitate a publicat nu mai puțin de 37 de articole, ce au îmbogățit zestrea pregătirii de specialitate a generațiilor de pompieri, trecute, prezente. În alte limbi de circulație internațională, ca o recunoaștere a meritelor sale de adevărat specialist în domeniul situațiilor de urgență, i-au fost publicate cinci lucrări.

Cariera sa profesională, gradele militare, munca sa de o viață, conturează OMUL și marea personalitate a celui care a fost comandantul pompierilor români. Toate acestea i-au fost recunoscute la cel mai înalt nivel, fiind decorat, în grad de comandor, cu cea mai înaltă distincție națională, STEAUA ROMÂNIEI. El a fost recunoscut pentru curajul său, pentru spiritul de sacrificiu și pentru dedicarea sa.