A murit Daisaku Ikeda
A murit Daisaku Ikeda. Daisaku Ikeda, lider spiritual și fondatorul partidului politic japonez Komeito, a încetat din viață la vârsta de 95 de ani, potrivit anunțului făcut de organizația religioasă Soka Gakkai. Organizația nu numai că este cea mai mare din Japonia, dar este și un aliat al Executivului de la Tokyo.
Ikeda, cunoscut pentru contribuțiile sale la răspândirea gândirii budiste în întreaga lume prin intermediul Soka Gakkai, a murit miercuri seară din cauze naturale. El a fost liderul spiritual al organizației budiste laice. De asemenea, a jucat un rol semnificativ în politica japoneză. El a fondat, în 1964, Komeito, partidul politic ce face parte din coaliția de guvernare.
Daisaku Ikeda, un scriitor prolific
Pe lângă activitatea sa politică, Ikeda a fost un scriitor prolific, autor al mai multor cărți despre budism, precum și dialoguri cu intelectuali importanți. Fondatorul Komeito a fost adesea asociat cu celebrități.
În plus, a avut o prezență vizibilă în spațiul public. Fotografiile sale au fost omniprezente în publicațiile organizației pe care o conducea.
Cu toate acestea, în ultimii ani, speculațiile cu privire la starea sa de sănătate și la rolul său în cadrul organizației au crescut. Acest lucru s-a întâmplat în special odată cu dispariția fotografiilor sale din reclamele din trenurile din capitala Japoniei.
Soka Gakkai a menționat că înmormântarea a avut loc doar cu membri ai familiei lui Ikeda.
Ce este Soka Gakkai?
Soka Gakkai, o mișcare religioasă budistă japoneză, a fost înființată la 18 noiembrie 1930 de către educatorii Tsunesaburō Makiguchi și Jōsei Toda. Organizația se bazează pe învățăturile preotului japonez Nichiren din secolul al XIII-lea.
În perioada premergătoare celui de-al Doilea Război Mondial, Soka Gakkai a fost desființată, iar mulți dintre liderii săi au fost încarcerați din cauza:
- încălcărilor Legii de menținere a păcii din 1925
- acuzațiilor de lèse-majesté
Soka Gakkai își propune să sprijine pacea, cultura și educația, iar învățăturile sale au căpătat o recunoaștere globală. Organizația are 11 milioane de membri în 192 de țări și teritorii, conform propriei estimări.
Organizația a fost activă în promovarea dialogului intercultural și a dezvoltării personale prin înțelegerea și practicarea învățăturilor budiste.
Ea a contribuit la constituirea unei comunități globale în numele păcii și înțelegerii reciproce.