Scriitorul și omul de teatru Dinu Săraru s-a stins din viață

Sâmbătă după-amiază, la vârsta de 92 de ani, Dinu Săraru, unul dintre cei mai de seamă scriitori și promotori culturali ai României, a încetat din viață la Spitalul Universitar din București. Vestea a fost confirmată de postul de televiziune Antena 3.

Alături de Dinu Săraru în momentele dinaintea decesului său s-au aflat soția sa, Viviana, și fiicele sale Ruxandra și Alexandra. Anunțul tragic al dispariției lui Săraru a fost făcut și pe rețelele de socializare, de către cunoscuți și apropiați ai scriitorului, precum scriitorul Ștefan Mitroi și Maria Țoghină, om de radio.

„A murit Dinu Săraru! În spatele acestei ferestre (casa omului de cultură – n.r.) am ascultat mii de poveşti. Dinu Săraru, cel care mi le spunea, a murit acum un sfert de oră!”, a anunţat pe Facebook și scriitorul Ştefan Mitroi.

Maria Ţoghină, o apropiată a familiei Săraru a spus că „ne-a părăsit un titan al culturii naţionale”.

„Ne-a părăsit un titan al culturii naţionale! Am pierdut un om special, pe care l-am preţuit şi a cărui prietenie m-a onorat! Rămâneţi în sufletul meu, maestre”, a scris Maria Ţoghină pe Facebook.

Dispariția sa lasă un gol imens în peisajul cultural românesc, iar opera sa va rămâne o moștenire de neprețuit pentru generațiile viitoare.

dinu sararu

O contribuție remarcabilă în domeniul cultural

Dinu Săraru a avut o contribuție remarcabilă în domeniul cultural al țării, începând cariera în presă acum 74 de ani, în 1950, la Radio România. A fost un cronicar teatral apreciat timp de trei decenii și a lăsat o amprentă profundă în literatura română prin operele sale.

Printre cele mai cunoscute creații ale sale se numără romanul „Niște țărani”, publicat în 1974, care a inaugurat „Trilogia țărănească” alături de „Iarba vântului” și „Crimă pentru pământ”. A publicat și romanul „Clipa” în 1976, ecranizat ulterior sub același titlu.

De-a lungul carierei sale, Dinu Săraru a lucrat și în televiziune și a fost director general al Teatrului Național I.L. Caragiale între 2000-2004, contribuind semnificativ la dezvoltarea culturii și artei în România. A fost distins cu numeroase premii literare și artistice, inclusiv premiul Academiei Române.

A primit de două ori Medalia Meritul Cultural și o dată cu ordinul omonim. În 2002 i-a fost acordată distincția de Cavaler al Ordinului National „Steaua României”.

De asemenea, a fost membru al Academiei Oamenilor de Știință din România și director fondator al „Magazinului actualității culturale românești CLIPA”, revistă încununată cu „Distincția Culturală” de către Academia Română.

Cu o viață dedicată artei și culturii, Dinu Săraru a fost un pilon al intelectualității românești și va rămâne în memoria colectivă ca un important promotor al valorilor culturale autentice.