Încă un deces subit în rândul oamenilor de afaceri din industria energetică din Rusia, de această dată de la compania Lukoil. Președintele gigantului rus a încetat din viață, după cum a anunțat compania marți.
Încă un deces subit printre oamenii de afaceri ruși din energie
Vladimir Nekrasov, președintele celui de-al doilea mare producător de petrol din Rusia, Lukoil, a murit subit la vârsta de 66 de ani, după ce a suferit o insuficiență cardiacă acută, a anunțat marți compania, potrivit Reuters.
Lukoil a precizat că Nekrasov a lucrat timp de aproape 50 de ani în sectorul petrolului și gazelor. De asemenea, el a lucrat ca prim-vicepreședinte al Lukoil și consilier al președintelui companiei.
Compania, contactată de sursa citată, a refuzat să facă alte comentarii despre moartea lui Nekrasov.
Precedentul șef al consiliului de administrație al Lukoil, Ravil Maganov, a murit în septembrie 2022 după ce a căzut de la fereastra unui spital din Moscova, potrivit a două surse familiare cu situația.
Agenția rusă de știri de stat TASS a raportat moartea ca fiind o sinucidere, citând o sursă din cadrul forțelor de ordine. Sursa citată a declarat că Maganov fusese internat în spital după ce suferise un atac de cord și că lua, de asemenea, antidepresive.
Mai mulți oameni de afaceri ruși, majoritatea cu legături cu industria energetică, au murit subit în circumstanțe neclare în lunile care au urmat începerii a ceea ce Moscova numește operațiunea sa militară specială în Ucraina în februarie 2022.
Lukoil și-a exprimat public poziția privind războiul din Ucraina
În mod neobișnuit printre companiile rusești, Lukoil a luat o poziție publică față de operațiunea Moscovei în Ucraina. Într-o declarație din 3 martie 2022, consiliul de administrație al companiei și-a exprimat îngrijorarea cu privire la „evenimentele tragice” din Ucraina și a cerut „încheierea cât mai rapidă a conflictului armat” prin negocieri.
Declarația rămâne în continuare pe site-ul companiei.
Din 2014, Lukoil face obiectul unor sancțiuni sectoriale impuse de Biroul de control al activelor străine al Departamentului Trezoreriei SUA, după anexarea Crimeei de către Moscova.
Lukoil încearcă să își extindă afacerile în Africa și are rafinării în Europa, inclusiv în Italia. Compania privată concurează cu gigantul energetic de stat rus Rosneft. De ani de zile se confruntă cu speculații privind posibilitatea de a fi ținta unei achiziții de către Rosneft, care a cumpărat numeroase active producătoare de petrol în Rusia. Atât Lukoil, cât și Rosneft au negat însă aceste zvonuri.