Doliu în România! Eugen Ispas, comandantul navei-școală „Mircea”, a murit
Doliu în România! Eugen Ispas, contraamiralul de flotilă în retragere, comandantul navei-școală „Mircea” între anii 1973-1977, s-a stins din viață.
A murit, joia trecută, pe data de 18 ianuarie 2024. A decedat la onorabila vârstă de 89 de ani. Abia acum a venit anunţul cu privire la tragicul eveniment.
„Figură sobră, marinar desăvârșit și mentor pentru generații întregi, amiralul Eugen ISPAS va rămâne veșnic în istoria navei-școală MIRCEA și în amintirea celor care au avut onoarea să îl cunoască.
Dumnezeu să-l ierte și să îi ofere odihnă veșnică în liniște și pace!”, este mesajul postat, marți, pe pagina oficială de Facebook „Nava-Școală Mircea”.
A avut o ilustră carieră în marina română, trăind unele dintre cele mai importante evenimente ale navei-școală MIRCEA. Sub comanda sa, velierul a traversat pentru prima dată Oceanului Atlantic cu ocazia sărbătoririi bicentenarului Statelor Unite ale Americii.
„Am vizitat Libanul şi Egiptul. A fost marşul în care şi-a făcut practica şi Traian Băsescu. Era un student foarte bun şi foarte glumeţ. Râdea toată ziua. După mulţi ani, când el era preşedinte, ne-am întâlnit şi mi-a zis Să trăiţi, domnule comandant. I-am răspuns că eu ar trebui să-i zic aşa, la care el a spus că nu, că eu sunt comandant toată viaţa.
Într-un marș la Amsterdam, la împlinirea a 700 de ani de la atestarea oraşului, am realizat un salut marinăresc care îmi poartă numele: „salutul lui Ispas“. Am avut eu atunci o idee şi i-am aranjat pe marinari pe vergi şi de aici ei scoteau boneta de pe cap şi strigau ura!, ura!, ura!”, a povestit demult Eugen Ispas.
Mai mulți oameni și-au exprimat regretul după ce au aflat că Eugen Ispas a trecut la Cele Veșnice. „Ar fi fost frumos sa fi fost, daca este, foarte bine, un reportaj, o inregistrare cu oameni de genul acesta de la care sa avem ceva marturii ramase. Daca nu sunt, e cazul sa va apucati sa faceti!” / „Condoleanțe familiei și Dumnezeu să-l odihnească în pace.” / „Dumnezeu să îl odihnească în liniște și pace!” / „Odihna veșnică!” / „Sincere condoleanțe.”
Despre nava-școală „Mircea”
Construită între anii 1938-1939 la Șantierul Naval „Blohm und Woss” din Hamburg, Germania, „MIRCEA” este a patra navă din seria de cinci de același tip construite în același șantier, fiind sora cu:
- „Eagle” (fost Horst Wessel) – SUA;
- „Gorch Foch I” (fost Tovarisch, fost Gorch Foch – navă muzeu) – Germania;
- „Gorch Foch II” – Germania;
- „Sagres” (fost Albert Leo Schlageter) – Portugalia.
Nava școală MIRCEA este un velier clasă A tip bark, cu trei arbori, înaltă de 44 de metri, cu 23 de vele ce însumează o suprafață velică totală de 1.750 m2. Certificatul de naștere al noii nave-școală s-a semnat la 26 ianuarie 1938, iar la 22 septembrie, același an, a fost lansată la apă și botezată cu numele MIRCEA, alegere justificată de bogata tradiție și renumele predecesorului său.
Numele navei provine de la vestitul voievod MIRCEA cel BĂTRÂN, care a stăpânit Țara Românească între anii 1386 și 1418, sub a cărui domnie navigația autohtonă și comerțul efectuat pe mare au cunoscut o mare dezvoltare, vasele românești navigând, încă de pe atunci, nu numai în Marea Neagră, ci și în Marea Egee și Marea Mediterană, fapt care i-a adus numele de „Domn până la Marea cea mare”.
Nava Școală Mircea a ajuns pe coasta de est a Statelor Unite ale Americii și Canadei, în Oceanul Atlantic, Marea Nordului și Marea Baltică, în vestul Europei, Marea Mediterană și în toate marile porturi ale Mării Negre, acostând în orașe porturi ca Barcelona, Genova, Toulon, Pireu, Boston, New York, Lisabona, Hamilton-Bermuda, Rouen, Brest, Copenhaga etc.