Doliu în politică! A murit Eugeniu Chirca
Doliu în politică! Eugeniu Chirca, ultimul supraviețuitor al Rezistenței anticomuniste de la Nucșoara (1949-1958), sub conducerea fraților Toma și Petre Arnăuțoiu, a încetat din viață în comuna Coșești din Argeș, în data de 14 ianuarie 2024.
În vârstă de 93 de ani, Eugeniu Chirca era originar din satul Slatina din comuna argeșeană Nucșoara. În ultimii trei ani din viață, a locuit la o rudă din comuna Cosești.
Rezistența anticomunistă de la Nucșoara s-a desfășurat între anii 1949 și 1958 și a fost cea mai lungă din Europa. Eugeniu Chrica a intrat în rezistență când avea doar 19 ani, alături de mama și tatăl său și de unul dintre frații săi.
„Ceilalţi fraţi mai mici ai săi au fost luaţi de Securitate de la şcoală şi duşi la un orfelinat din Câmpulung“, consemna profesorul de istorie Constantin Berevoianu.
Împreună cu tatăl său, Nel Chirca, „cel care cunoştea Făgăraşul nu doar munte cu munte, ci şi piatră cu piatră“, Eugeniu a contribuit la construirea primului adăpost pentru partizani la Izvorul Grosului, situat la 10 kilometri distanță de Nucșoara. Acesta era amplasat într-o zonă extrem de greu accesibilă.
A fost capturat de securiști în 1949
Eugeniu Chirca a fost capturat de către securiști în toamna anului 1949, după șase luni de rezistență. A fost supus anchetelor la Pitești și a suferit bătăi repetate timp de luni întregi. În urma acestor evenimente, a urmat o perioadă de opt ani de detenție în închisori înfricoșătoare precum Jilava, Aiud, Periprava și, în special, Baia Sprie. În acea zonă, se aflau minele de plumb.
„Ce-am mai tras şi la Jilava… Eram 140 de deţinuţi într-o cameră. Ne scotea afară pe toţi, ne încolona pe câte cinci rânduri şi ne punea să ocolim ceva ce era ca o movilă mare de pământ. Erau alături de mine mulţi oameni bătrâni, amărâţi… Pe toţi ne luau gardienii la pas alergător. Trebuia să ocolim movila aia până nu mai puteam. Unii cădeau şi nu se mai ridicau“, povestea acum opt ani Eugeniu Chirca într-un interviu pentru ”Weekend Adevărul”.
Cel mai dificil a fost în Baia Sprie, unde a lucrat în minele de plumb.
„Dar cele mai crunte bătăi le-am primit la Piteşti“, a mai spus Eugeniu Chrica în 2016.
Cu toate acestea, una dintre cele mai mari regrete ale sale a fost pierderea familiei. Ambii părinți ai săi au decedat în timpul detenției: mama sa a murit la închisoarea Mislea, în timp ce tatăl său a fost împușcat în munți.
Statul român nu i-a dat despăgubirea la care avea dreptul
La eliberare din închisoare în 1957, Eugeniu se simțea îmbătrânit, copleșit de grijile vieții și speriat de omniprezența Securității.
„După ce m-au eliberat din puşcărie, mă mai întrebau securiştii dacă ştiu ceva de fraţii Arnăuţoiu. Cum era să mai ştiu? Stătusem atâţia ani în puşcărie… Însă securiştii ziceau că e imposibil să nu ştiu nimic“.
Eugeniu Chirca, eroul anticomunist, a fost uitat și neglijat de țară și autorități. Statul român nu i-a acordat niciodată despăgubirile câștigate în instanță acum 13 ani pentru suferințele sale. Pe 22 iunie 2011, Tribunalul Argeș a emis o sentință prin care i s-au acordat 10.000 de euro lui Eugeniu Chirca pentru traumele suferite în perioada comunistă. Aceasta însemna doar trei euro pentru fiecare zi de detenție petrecută în închisorile comuniste. Cu toate acestea, statul român nu i-a plătit nici măcar această sumă modestă. Merită menționat că Eugeniu Chirca solicitase despăgubiri în valoare de două milioane de euro.