Este doliu uriaș în lume, după decesul unei cunoscute persoane care a fost nominalizată la Premiul Nobel pentru Pace. Vestea teribilă a venit chiar acum. Despre cine este vorba?
O bunică din Grecia, în vârstă de 93 de ani, nominalizată la Premiul Nobel pentru Pace pentru ajutorul acordat refugiaților, a decedat duminică, 12 martie.
În 2015, Emilia Kamvysi și alte două femei în vârstă au devenit celebre după ce au fost văzute hrănind cu biberonul un copil refugiat ai cărui părinți tocmai ajunseseră pe Lesbos, o insulă grecească, după o călătorie chinuitoare pe mare.
Mai mult de un milion de refugiați și migranți, mulți dintre ei fugind din războiul civil sirian, au ajuns pe coastele UE la momentul respectiv.
Emilia Kamvysi va fi înmormântată luni, 13 martie, în cătunul său din Lesbos, potrivit agenției naționale de presă grecești ANA, care a dat vestea decesului acesteia.
Din păcate, celelalte două bunici au decedat deja – Efstratia Mavrapidou în 2022 și Maritsa Mavrapidou în 2019.
La momentul respectiv, cele trei bătrâne au precizat că nu au făcut nimic extraordinar.
Emilia Kamvysi și-a dorit ca Premiul Nobel să fie câștigat de Grecia
Atunci când a aflat că va primi Premiul Nobel pentru pace, regretata bunică din Grecia a precizat că își dorește ca premiul să fie câștigat și de țara ei, după cum relatează AFP.
„Îmi doresc ca Grecia să câștige acest premiu, nu doar eu”, a spus Kamvysi, promițând că, dacă va câștiga, va dona partea sa din premiul de 1,2 milioane de dolari sistemului de sănătate elen aflat în declin.
„Ce să fac cu cu premiul, oricum?”, a întrebat ea. „Sunt mulți oameni care i-au ajutat pe refugiați – pescarii, voluntarii. Nu am fost doar noi. Acei bieți copii, care fugeau de război și se înecau în ape. Este o mare rușine. Plângem cu toții în sat ori de câte ori are loc un naufragiu.”
Fiecare refugiat îi aduce aminte de părinții ei
În ochii lui Kamvysi, fiecare refugiat care sosește este mama și tatăl ei. Părinții ei au fugit din casa lor de pe insula Moshonisi în timpul războiului greco-turc din 1922. Astăzi, insula din nord-vestul Turciei se numește Cunda.
„Mama mea s-a născut în Turcia”, a spus Kamvysi. „A plecat persecutată și a ajuns aici când avea doar 17 ani. Au venit cu sufletele rănite. Este exact cum văd că sunt refugiații astăzi. Când au ajuns în Grecia, localnicii nu i-au vrut și i-au văzut ca pe niște străini.”
Familia ei a locuit în presa de ulei din sat, atârnând cearșafuri de tavan pentru a împărți suprafața clădirii în camere, arată USA Today.