Fostul președinte al Serbiei, Milan Milutinovic, a murit pe 2 iulie la vârsta de 81 de ani, a anunțat colegul său de partid Ivica Dacic, liderul Partidului Socialist (SPS). Dacic este în prezent ministru al afacerilor externe și viceprim-ministru al Serbiei.
A murit fostul președinte al Serbiei
Milan Milutinovic a fost președinte al Serbiei între 1997 și 2002. Între 1989 și 1995 a fost ambasador al Republicii Federale Iugoslavia în Grecia, iar între 1995 și 1997 a fost ministru al afacerilor externe al Iugoslaviei. A fost considerat un apropiat al președintelui iugoslav Slobodan Milosevic (1941-2006), care a fost pus sub acuzare pentru crime de război.
De asemenea, în 1999, la Haga, au fost aduse acuzații împotriva lui Milan Milutinovic de către Tribunalul Penal Internațional al ONU pentru fosta Iugoslavie.
După încheierea mandatului său prezidențial, Milutinovic s-a predat în 2003 la CPI, iar în 2009 a fost achitat de toate acuzațiile care i se aduceau.
Fostul șef de stat a murit la vârsta de 81 de ani
Fostul președinte sârb Milan Milutinovic a murit duminică, la Belgrad.
Decesul lui Milutinovic, care s-a născut la Belgrad în 1942, a fost confirmat presei din capitală de Partidul Socialist (SPS), aflat la coaliție la putere. El a fost președinte al Republicii Serbia între 1997 și 2002.
Tribunalul Națiunilor Unite pentru Crime de Război în fosta Iugoslavie (TPII) l-a pus sub acuzare pe Milutinovic în mai 1999 pentru crime de război în Kosovo.
Acuzația l-a implicat, de asemenea, pe Milosevic și alți câțiva oficiali ai statului sârb la acea vreme. La sfârșitul mandatului său, Milutinovic s-a prezentat la începutul anului 2003 la tribunalul de la Haga, unde a fost achitat de toate acuzațiile de crime de război în februarie 2009.
După ce Milosevic și partidul său au fost înlăturați în octombrie 2000, iar puterea lor politică a fost marginalizată la nivel federal, republican și la majoritatea nivel local, Milosevic a rămas în continuare în funcție, deoarece mandatul său nu s-a încheiat decât în 2002. Puterile sale în calitate de președinte au fost banalizate între 2000 și 2002, deoarece afilierea sa politică nu s-a bucurat de sprijin popular și nu a putut fi sprijinit de nicio altă ramură a guvernului.
În 2002, când i-a expirat mandatul, au avut loc alegeri prezidențiale la care Milosevic nu a candidat. El a fost succedat de un președinte interimar, Natasa Micic