A murit fulgerător! O lume întreagă îl plânge acum. A luptat până în ultima clipă

SURSA FOTO: Dreamstime

Doliu la nivel internațional! Un mare lider, care a trăit în exil în ultimii 40 de ani, s-a stins din viață vineri, 4 noiembrie 2022, la onorabila vârstă de 85 de ani. Iată despre cine este vorba.

Ibrahim Munir, liderul în exerciţiu al „Frăţiei Musulmane”, a decedat

Ibrahim Munir, liderul în exerciţiu al „Frăţiei Musulmane”, mişcare islamistă interzisă în Egipt, a decedat vineri, 4 noiembrie 2022, la onorabila vârstă de 85 de ani. Acesta s-a stins din viață la Londra.

Ibrahim Munir a fost închis de două ori în Egipt în anii ’50 şi în anii ’60 şi a trăit în exil în ultimii 40 de ani, relatează agenția de presă Reuters.

Sursă: Twitter @ajmubasher

Despre „Frăția Musulmană”

„Frăția Musulmană” este o mişcare islamistă, care a fost extrem de puternică în trecut. În 2021, a câştigat primele alegeri prezidenţiale libere din Egipt, dar a fost înlăturată de la puterea statului de către armată un an mai târziu din cauza protestelor masive împotriva conducerii sale, iar de atunci este supusă unei represiuni dure din partea autorităţilor.

„Frăția Musulmană” a fost exclusă din dialogul politic ce va fi lansat în curând de preşedintele Egiptului, Abdel Fattah al-Sisi, care, ca şef al armatei, a înlăturat „Frăţia Musulmană” de la conducerea statului în 2013. Abdel-Fattah Al-Sissi este cel care a condus înlăturarea fostului preşedinte Mohammed Morsi de conducerea statului.

În decembrie 2013, Guvernul de la Cairo a declarat influenta confrerie „Frăția Musulmană” drept „organizație teroristă”, acuzând-o de comiterea unui val de atentate sângeroase în Egipt, după demiterea lui Mohammed Morsi. „Frăţia Musulmană” a respins în mod repetat orice legătură cu acele atacuri, insistând că protestele sale antiguvernamentale au caracter paşnic, potrivit sursei citate anterior.

O serie de lideri ai „Frăției Musulmane” s-au separat de acest grup, inclusiv membri ai biroului de îndrumare, cel mai înalt organ executiv al acestui grup, dar și foști miniștrii de pe vremea lui Mohammed Morsi. Potrivit Egypt Watch, observatorii politici spun că diferențele care au lovit „Frația Musulmană” în ultimii ani l-au slăbit pe cel mai puternic rival al regimului generalului Abdel Fattah al-Sisi.

Grupul s-a confruntat cu crize interne, făcându-i pe unii să-l părăsească, formând o altă entitate în 2016, protestând față de „stilul de management prost”. Mulți adversari caută să-i împace pe liderii „Frăției Musulmane”, astfel încât să fie uniți în fața celui mai puternic adversar al său: Abdel Fattah al-Sisi, însă observatorii politici susține ferm „Frăția Musulmană” nu suferă doar de dispute interne.

La sfârșitul anului 2019, Mohamed Ali, omul de afaceri egiptean cu reședința în străinătate, anunțase o inițiativă pentru a încerca să unească „Frăția Musulmană”, dar la o lună după această declarație, Mohamed Ali a anunțat că s-a retras din activitatea politică și a dispărut complet.