Omul de afaceri roman Iosif Constantin Dragan a incetat din viata, ieri dimineata, la Palma de Mallorca. 

Dragan a ocupat timp de mai multi ani o pozitie importanta in Top 300 cei mai bogati romani. In editia din 2007, a ocupat unul din primele locuri in topul revistei noastre, cu o avere estimata la 1,6 miliarde de dolari.

Iosif Constantin Dragan a fondat compania de distributie a gazului Butan Gas care a inregistrat in 2006 o cifra de afaceri de 56,86 milioane de euro si un profit brut de 2,1 milioane euro, in crestere cu 93% fata de nivelul din 2005 si peste estimarile companiei.

Potrivit propriilor sale date, firma era, la finele anului 2006, lider de piata pe segmentul de distributie a propanului, cu o cota de 40%, concurand cu companii precum Shell Gas, Crimbo Gas, Mol sau Agip. In primul semestru din 2007, compania a obtinut o cifra deafaceri de 29,6 milioane de euro, in crestere cu 25% fata de perioada similara a anului trecut,si un profit net de 1,27 milioane de euro, de trei ori mai mare decat castigul din intervalul ianuarie-iunie 2006.

Evolutia indicatorilor a fost influentata de nivelul ridicat al investitiilor ButanGas efectuate in ultimii ani. Grupul a fost fondat de omul de afaceri Iosif Constantin Dragan. El a declarat, in luna mai 2007, ca va investi in Romania in cladiri de birouri si apartamente, precum si in proiecte pentru producerea de energie din surse alternative, cum ar fi cea eoliana, fara sa renunte insa la dezvoltarea businessului cu GPL.

Grupul, fondat in 1948 de Iosif Constantin Dragan, are activitati in Albania, Austria, Bulgaria, Germania, Grecia, Italia, Maroc, Polonia, Romania si Serbia. In anul 1967, in Italia, si in 1968, in Spania, Iosif Constantin Dragan a intemeiat Fundatia Europeana Dragan, care s-a dezvoltat apoi prin crearea de sedii in diverse capitale si orase europene. Sarcina Fundatiei Europene Dragan este, in primul rand, aceea de a promova raspandirea culturii, in diversele sale forme si manifestari, ca factor important pentru unificarea Europei. In plus, in calitate de fondator al Editurii Nagard, in Italia, si al Editurii Europa Nova, in Romania, a contribuit la raspandirea culturii romane in lume, prin publicarea operelor mai multor scriitori romani.