Kevin Mitnick suferea de cancer pancreatic. În momentului decesului, el era alături de soţia sa, gravidă cu primul lor copil.
Mitnick, un hacker pocăit supranumit „Condor”, a fost considerat în anii ’90 regele hackerilor, întrucât a reuşit să păcălească atunci mult timp autorităţile americane, sustrăgând de la distanţă mii de fişiere de date, inclusiv secrete industriale, şi numere de carduri bancare, pe care a asigurat că nu le-a folosit niciodată.
FBI a reuşit să îl aresteze în anul 1995
Kevin Mitnick a fost arestat în 1995 de către FBI, graţie sprijinului oferit de un alt specialist în securitate cibernetică, japonezul Tsutomu Shimomura, al cărui calculator Mitnick reuşise să-l pirateze.
Inculpat pentru folosirea ilegală a reţelei telefonice şi fraudă informatică, Kevin Mitnick a pledat vinovat la proces şi a fost condamnat la cinci ani de închisoare; o pedeapsă disproporţionată în opinia fanilor săi, care au organizat la acea vreme o mişcare mondială de sprijin, în care au apelat inclusiv la atacuri informatice asupra website-urilor unor mass-media pe care au afişat bannerul ‘Free Kevin’.
Cariera lui Kevin Mitnick
După ieşirea din închisoare, el a devenit un ‘white hat’, numele dat hackerilor etici aleşi de companii să le testeze securitatea informatică.
Kevin Mitnick a susţinut chiar şi conferinţe şi a scris mai multe cărţi despre biografia sa şi securitatea cibernetică, precum „Ghost in the Wires: My Adventures as the World’s Most Wanted Hacker” (2011).
Viaţa sa a inspirat şi un film, lansat în anul 2000 – „Takedown” (Hacker-ul), al regizorului Joe Chappelle.
Mitnick a obținut pentru prima dată acces neautorizat la o rețea de calculatoare în 1979, la 16 ani, când un prieten i-a dat numărul de telefon pentru Ark, sistemul informatic pe care Digital Equipment Corporation (DEC) l-a folosit pentru dezvoltarea software-ului său de operare RSTS/E.
A intrat în rețeaua de calculatoare a DEC și a copiat software-ul companiei, infracțiune pentru care a fost acuzat și condamnat în 1988. A fost condamnat la 12 luni de închisoare, urmate de trei ani de libertate supravegheată.
După cei 3 ani, Mitnick a spart computerele de mesagerie vocală Pacific Bell. După ce a fost emis un mandat pentru arestarea sa, Mitnick s-a ascuns, devenind fugar timp de doi ani și jumătate.
Potrivit Departamentului de Justiție al SUA, Mitnick a obținut acces neautorizat la zeci de rețele de computere în timp ce era fugar. El a folosit telefoane mobile clonate pentru a-și ascunde locația și, printre altele, a copiat software-uri de la unele dintre cele mai mari companii de telefonie celulară și computere din țară.