Doliu în lumea artistică din România
Este doliu uriaș în lume artistică din România, după ce pictorul Octav Postolache a murit.
Decesul său a fost făcut public de către Centrul Cultural Sighetu Marmației.
În anunțul tragicului eveniment se arată că regretatul pictor a avut un rol important în organizarea evenimentelor culturale din acest loc.
De altfel, Centrul Cultural Sighetu Marmației spune despre Octav Postolache că a fost unul dintre catalizatorii vieții culturale din „capitala Maramureșului istoric”.
În anunț se mai arată că acesta a dat dovadă de originalitate și de o abordare aparte a tehnicii picturale.
”Prin întrega sa activitate Octav Postolache a avut un rol important câteva decenii în organizarea evenimentelor culturale din municipiul Sighetu Marmatiei fiind unul dintre catalizatorii vieții culturale din capitala Maramureșului istoric.
Prin pictură a reuşit să exprime surplusul de trăiri, de idei, dovedind originalitate, o abordare aparte a tehnicii picturale”, arată Centrul Cultural Sighetu Marmației.
Octav Postolache, un om de omenie
Cei care l-au cunoscut au numai cuvinte bune la adresa sa. Ei spun că a fost un om de omenie și un coleg adevărat.
Nu în ultimul rând, Centrul Cultural Sighetu Marmației mai spune că regretatul pictor a fost un om cu sufletul plin de bucurie, ce trăia o viață simplă.
De altfel, lui i-a plăcut foarte mult să interacționeze cu semenii.
La finalul mesajului, Centrul Cultural Sighetu Marmației spune că pierderea este una irecuperabilă.
Octav Postolache a continuat să picteze și după ieșirea la pensie
Regretatul pictor s-a născut în toamna anului 1939, în satul Mălini din județul Suceava. Copilăria sa a fost marcată de cel de-al Doilea Război Mondial. Timp ce doi ani, el a fost refugiat pe Valea Mureșului și în București.
Educația sa timpurie a fost făcută în orașul natal, unde a urmat școala primară și gimnaziul. A urmat apoi cursurile liceului, care a devenit în cele din urmă Colegiul Național Nicu Gane din Fălticeni. În această perioadă, multă lume s-a interesat de vărul său, renumitul poet Nicolae Labiș. La Universitatea din Iași, s-a cufundat în studiul artelor plastice.
Cariera sa l-a determinat să devină profesor la o școală și la un centru cultural din Maramureș, mai precis la Vișeu de Sus, unde și-a dedicat un deceniu. Ulterior, a activat timp de 25 de ani la Sighetul Marmației, unde a deținut funcții de profesor și director. De-a lungul vieții, a participat activ în colective artistice, în special în domeniul artelor vizuale și al teatrului. A fost curatorul a numeroase expoziții de pictură în care și-a prezentat operele.
După ieșirea la pensie, el s-a stabilit într-un sat din Delta Dunării, unde a continuat să picteze.