În familia Clejanilor domnește acum doliu. Marin Manole, tatăl lui Ioniță de la Clejani, a încetat din viață la vârsta de 82 de ani. Cunoscut sub numele de „Marele Lăutar”, Marin Manole a captat atenția chiar și a celor din lumea filmului de la Hollywood.
Marin Manole a fost unul dintre cei mai renumiți lăutari în anii ’70 și ’80. Ca membru al Tarafului Haiducilor, a fost o prezență marcantă în lumea muzicii lăutărești.
A murit celebrul lăutar Marin Manole
Formația sa a avut un impact remarcabil, atrăgând atenția inclusiv a marilor personalități de la Hollywood.
Taraful Haiducilor, alături de care a evoluat tatăl lui Ioniță de la Clejani, a avut o apariție în filmul „The Man Who Cried”, unde a colaborat cu actori precum Johnny Depp și Cristina Ricci.
Taraful Haiducilor este o formație compusă din artiști cu origini din mai multe generații, majoritatea fiind din Clejani. Popularitatea grupului s-a extins în Europa de Vest în 1991, când au apărut în filmul „Latcho Drom” al regizorului Tony Gatlif. În acest film, formația a jucat propriul rol, contribuind cu muzică și imagini la portretizarea istoriei și culturii rromani.
Taraful Haiducilor a primit apreciere internațională
De-a lungul anilor, Taraful Haiducilor a susținut concerte în întreaga lume, inclusiv în Tokyo, Singapore, Paris, New York, Los Angeles, Istanbul, Londra, și multe altele.
În anul 2002, formația a fost distinsă cu premiul BBC World Music pentru cel mai bun grup din Europa și Orientul Mijlociu. De atunci, Taraful Haiducilor a lansat mai multe albume apreciate la nivel internațional.
Tatăl lui Ionuț de la Clejani, membru al unuia dintre cele mai bune formații lăutărești
Considerat unul dintre cele mai bune tarafuri din lume, formația a cunoscut o glorie deosebită în timpul vârfului său. După trecerea bătrânilor din formație, succesul acesteia s-a diminuat treptat. Cu toate acestea, câțiva membri ai generației anterioare continuă să concerteze atât în străinătate, cât și în România.
În perioada de început a anilor 2000, presa internațională de prestigiu acorda o atenție deosebită talentelor din România. Observațiile pozitive erau frecvente. Străinii erau captivați și impresionați de bogăția și diversitatea talentului românesc.
Un aspect care atrăgea adesea atenția era abilitatea impresionantă de improvizație a oamenilor din țara noastră. Această capacitate de a găsi soluții inventive și creativitatea manifestată în diferite domenii artistice sau profesionale erau subiecte frecvente de laudă și admirație în presa internațională.