Marele artist român a încetat din viață
Doliu în România. Marinel Ștefănescu, remarcabil coregraf și balerin cu o reputație internațională, a încetat din viață. Artistul s-a născut în București și ar fi sărbătorit împlinirea a 77 de ani, astăzi, pe 27 decembrie.
Vestea tristă a trecerii în neființă a lui Marinel Ștefănescu a fost comunicată de către familia sa chiar în ajunul Crăciunului, printr-o postare plină de emoție pe pagina de Facebook a artistului.
Ambasada României în Italia i-a adus un omagiu lui Marinel Ștefănescu pe pagina sa de Facebook. Acest lucru se datorează carierei sale impresionante în Italia, unde artistul trăia, în regiunea Emilia Romagna.
Marinel Ștefănescu este respectat drept o adevărată legendă în universul dansului. Artistul este considerat o personalitate de seamăm care și-a consacrat întreaga viață artei mișcării corpului.
Dansatorul și-a descoperit pasiunea pentru dans încă de la vârsta de cinci ani. Interesul său a fost susținut de unchiul său, Gabriel Popescu, care a fost, la rândul lui, un remarcabil prim-balerin.
După absolvirea cu nota maximă a Școlii de Balet a Operei din București în 1966, Marinel și-a continuat pregătirea la teatre de renume precum Bolshoi din Moscova și Kirov din Leningrad, avându-l ca mentor pe maestrul Alexander Pușkin.
Și în 1968, Marinel Ștefănescu a reprezentat România cu succes. El a obținut medalia de aur la marele concurs internațional de dans de la Varna, alături de personalități remarcabile precum Michail Barishnikov.
Cine a fost Marinel Ștefănescu
După ce a primit recunoașterea internațională, Marinel Ștefănescu a fost desemnat prim-balerin la Opera din București în 1968.
Cariera sa a fost marcată de interpretări memorabile pe scenele prestigioase ale Europei. El a urcat pe scenă în compania unor parteneri excepționali. Îi amintim pe Alicia Alonso, Natalia Makarova și Ekaterina Maximova.
În decursul anilor ’70, la Madrid, Marinel Ștefănescu a trăit un moment definitoriu al carierei sale. El a întâlnit-o pe Liliana Cosi, o fostă stea în cadrul La Scala din Milano. Această coincidență a condus la o colaborare deosebită, în cadrul căreia cei doi artiști au dat naștere unor spectacole memorabile. Această perioadă a marcat începutul pasiunii lui Marinel pentru domeniul coregrafiei.
În 1977, Marinel Ștefănescu și Liliana Cosi au pus bazele Asociației Balletto Classico din Reggio Emilia, unde au continuat să își desfășoare activitatea de coregrafi și instructori.
În anul 1997, Marinel Ștefănescu și-a luat rămas-bun de la scena artistică. El s-a orientat atât coregrafie, cât și către pictură. În 1984, artistul român a obținut cetățenia italiană. În 2002, a fost distins cu „Steaua de Aur” a României pentru merite artistice, primind gradul de Cavaler.
Activitatea lui Marinel Ștefănescu lasă în urmă o amprentă adâncă în lumea dansului și a artei.
Cei care au avut șansa de a-l cunoaște și de a se bucura de geniul său incontestabil își vor aminti mereu de contribuțiile semnificative aduse acestor domenii.
În aceste clipe pline de tristețe, cei dragi, prietenii și cei care l-au admirat împărtășesc împreună durerea adusă de dispariția unui adevărat maestru pe tărâmul dansului.