Actorul Mircea Diaconu a decedat
Actorul Mircea Diaconu a încetat din viață la vârsta de 74 de ani, după o lungă și grea luptă cu o boală nemiloasă, cancerul la colon. Tragicul anunț a fost făcut de către soția sa, care a dezvăluit că actorul s-a stins cu câteva zile înainte de a împlini 75 de ani, vârsta la care ar fi ajuns pe 24 decembrie.
Trupul neînsuflețit al lui Mircea Diaconu va fi depus luni, între orele 12:00 și 16:00, la Teatrul Nottara, acolo unde apropiații vor putea veni să-și aducă un ultim omagiu. Înmormântarea va avea loc marți, la cimitirul din Săftica.
Mircea Diaconu a fost un simbol al teatrului și filmului românesc
Mircea Diaconu a fost un simbol al teatrului și filmului românesc, având o carieră impresionantă care s-a întins pe mai multe decenii. De asemenea, a avut o prezență semnificativă în politică, fiind ales senator și deputat, și s-a implicat activ în diverse proiecte destinate să îmbunătățească viața culturală și socială din România.
A jucat în piese de teatru pe scenele naționale și a avut roluri importante în producții cinematografice celebre, precum „De ce trag clopotele, Mitică?”, „Buletin de București”, „Asfalt Tango”, „Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii”, „Legături bolnăvicioase” și „Filantropica”.
În domeniul literaturii, Mircea Diaconu a publicat lucrări semnificative, printre care „Șugubina” (1977; ediția a II-a, Polirom, 2014), „La noi, când vine iarna” (1980; ediție nouă, Polirom, 2013; roman tradus în rusă și germană) și „În Bucureștii de odinioară cu Mircea Diaconu” (1998). Volumul său de debut, „Șugubina”, a fost distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor din România în 1977.
Cariera marelui actor
Mircea Diaconu a absolvit Liceul din Câmpulung Muscel în 1967 și IATC I.L. Caragiale din București în 1971.
Cariera sa a început în 1970, la Teatrul Bulandra, cu piesa „Harfa de iarbă” de Truman Capote. Debutul său în cinematografie a avut loc în 1971, în filmul „Nunta de piatră”, regizat de Dan Pița, o adaptare după Ion Agârbiceanu. În 1972, a fost angajat de Liviu Ciulei la Teatrul Bulandra, unde a activat până în 1982, an în care a devenit actorul Teatrului Nottara.
În 1990, Mircea Diaconu a fost primul actor din România care și-a dat demisia dintr-un teatru de stat, devenind liber profesionist, pentru ca apoi să revină în teatru ca angajat în 2001.
Printre rolurile sale celebre în teatru se numără:
Teatrul Bulandra
- „Revizorul” de Gogol, regia Lucian Pintilie (1972)
- „A 12-a noapte” de Shakespeare, regia Liviu Ciulei (1973)
- „Răceala” de Marin Sorescu, regia Dan Micu (1977)
- „Furtuna” de Shakespeare, regia Liviu Ciulei (1978)
Teatrul C.I. Nottara
- „Cum vă place” de Shakespeare, regia Lucian Pintilie (1982)
- „Pădurea” de Ostrovski, regia Constantin Marinescu (1983)
- „Ultimul bal” după Liviu Rebreanu, regia Dan Micu (1984)
- „Burghezul gentilom” după Molière, regia Alexandru Dabija (1986)
- „Într-o dimineață” de Mihai Ispirescu, regia Dan Micu (1988)
- „Teatrul descompus” de Matei Vișniec, regia Cătălina Buzoianu
Teatrul Național I.L. Caragiale
- „Ghetou” de Joshua Sobol, regia Victor Ioan Frunză