Deces neașteptat în lumea filmului. A murit regizorul Morgan Spurlock

Este o veste tristă să auzim despre moartea regizorului american Morgan Spurlock. A devenit cunoscut pe plan internațional datorită documentarului său „Super Size Me” (2004), care a fost nominalizat la premiile Oscar. Familia sa a anunțat vineri că Morgan a încetat din viață din cauza complicațiilor provocate de cancer, conform unui comunicat citat de AFP.

„Este o zi tristă, în care ne-am luat adio de la fratele meu Morgan. Lumea a pierdut un adevărat geniu creativ şi un om special. Sunt mândru că am avut şansa de a lucra cu el”, a declarat fratele cineastului, Craig Spurlock, care a colaborat la mai multe dintre proiectele acestuia.

Morgan Spurlock, cunoscut ca regizor, scenarist și actor, s-a născut în statul West Virginia în 1970. În 1994, și-a început cariera în cinematografie ca asistent de producție la filmul „Leon”, regizat de Luc Besson, în care rolurile principale au fost interpretate de Jean Reno, Natalie Portman și Gary Oldman.

A mâncat timp de 30 de zile numai de la MCDonald’s

Cariera sa a căpătat notorietate odată cu realizarea documentarului „Super Size Me”, în care Morgan Spurlock și-a impus să consume exclusiv, timp de 30 de zile, meniul „super size” oferit de McDonald’s, la fiecare masă – mic dejun, prânz și cină – și să își limiteze numărul de pași la 5.000 pe zi, media unui locuitor din New York. Scopul acestui experiment a fost să evalueze efectele acestui regim asupra corpului său.

La sfârșitul experimentului, Morgan Spurlock, având atunci 32 de ani, s-a îngrășat cu mai mult de 10 kilograme, nivelul său de colesterol a crescut considerabil, ficatul său a suferit deteriorări din cauza excesului de grăsimi, iar el a experimentat și tulburări sexuale.

Filmul „Super Size Me”, nominalizat la premiul Oscar pentru „cel mai bun lungmetraj documentar”, a stârnit dezbateri aprinse despre efectele nocive ale industriei fast-food asupra sănătății publice, în special într-o perioadă în care Statele Unite se confruntau cu o creștere alarmantă a numărului de cazuri de obezitate.

În 2007, o universitate suedeză a realizat un experiment similar: studenții dintr-un grup au fost instruiți să se hrănească doar cu produse fast-food, însă nu limitate exclusiv la cele de la McDonald’s, timp de o lună.

Deși studenții implicați s-au îngrășat cu 5% până la 15% din greutatea lor corporală și au resimțit senzații de oboseală și disconfort abdominal, niciunul nu a experimentat simptomele severe descrise de Morgan Spurlock la sfârșitul documentarului său.

A consumat alcool de la 13 ani

În 2017, unele concluzii ale filmului au fost puse sub semnul întrebării, după ce Morgan Spurlock a recunoscut că a consumat alcool în mod regulat începând de la vârsta de 13 ani.

„Nu am fost niciodată treaz mai mult de o săptămână în 30 de ani”, a adăugat el.

De-a lungul carierei sale, Morgan Spurlock a regizat 15 documentare, în care aproape întotdeauna a jucat rolul principal. Printre acestea se numără „Where in the World Is Osama Bin Laden?”, din 2008, în care îl urmărea pe Spurlock în călătoria sa prin lume în căutarea fostului lider al organizației teroriste Al-Qaida.

Ultimul său film, „Super Size Me 2”, realizat în 2017, s-a concentrat pe strategiile comerciale ale giganților din industria junk-food pentru a-și promova produsele sub o lumină mai favorabilă din punct de vedere al sănătății.