Alexandrina Cernov – emblema culturii românești

Alexandrina Cernov, cunoscut critic și istoric literar din nordul Basarabiei, de la Hotin, a încetat din viață la vârsta de 81 de ani. A activat ca profesor la Universitatea din Cernăuți și a fost distinsă cu titlul de membru de onoare al Academiei Române începând din anul 1992.

De asemenea, a fost membru fondator al Societății pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu” din Cernăuți, precum și membru fondator și director executiv al Editurii „Alexandru cel Bun”. În plus, a îndeplinit rolul de redactor-șef la revista trimestrială de istorie și cultură „Glasul Bucovinei”.

Alexandrina Cernov a finalizat studiile la Facultatea de Filologie a Universității din Cernăuți, urmând apoi o carieră ca critic și istoric literar, devenind ulterior profesor universitar la Universitatea din Cernăuți.

În anul 1988, a fost inclusă în conducerea Fundației Culturale Române din București, unde și-a adus contribuția la promovarea și dezvoltarea culturii românești.

De-a lungul carierei sale, a colaborat activ în redacția emisiunilor în limba română la Televiziunea din Cernăuți și la Radio Ucraina International, contribuind la diversificarea și îmbogățirea conținutului cultural al acestor instituții media.

În România, Alexandrina Cernov a fost recunoscută prin acordarea unor distincții importante în domeniul cultural. Aceasta a fost laureată cu Premiul Fundației Culturale Române, Medalia Comemorativă „150 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu” și a fost decorată cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Ofițer.

În anul 1992, a fost alesă în calitate de membru de onoare al Academiei Române, recunoașterea înaltă a contribuției sale la cultura și literatura română.

De asemenea, a îndeplinit funcția de redactor-șef la revista trimestrială de istorie și cultură „Glasul Bucovinei”, care apare sub auspiciile Institutului Cultural Român. De-a lungul timpului, a publicat articole în diverse publicații, printre care se numără „Plai românesc” și „Arcașul. Revista română de istoria presei”.

Contribuția remarcabilă a Alexandrinei Cernov la cultura românească

Editura „Alexandru cel Bun” a avut un rol semnificativ în promovarea literaturii românești și în susținerea culturii în Bucovina. Sub îndrumarea Alexandrinei Cernov, au fost publicate numeroase lucrări valoroase, care au contribuit la cunoașterea și aprecierea patrimoniului cultural românesc. Printre acestea se numără:

  • „Literatura română din Bucovina de la 1775 până în anul 2000” de Grigore C. Bostan și Lora Bostan, cu redacția coordonată de Alexandrina Cernov (2000)
  • „Un sat bucovinean de pe Valea Siretului: Pătrăutii de Jos” de Valeriu Zmosu, cu text îngrijit de Alexandrina Cernov (2006)
  • „Discursurile lui Eudoxiu Hurmuzachi în Dieta Bucovinei” de Ilie Luceac
  • „Grupul etnic românesc din nordul Bucovinei (probleme de renaștere națională)” de Alexandrina Cernov
  • „Catarge tinere: din creația participanților la Festivalul de poezie ‘llie Motrescu 2005′”, cu cuvânt înainte și redactare de Alexandrina Cernov (2007)
  • „Cernăuți / Chernovtsy 1408-2008” de Alexandrina Cernov și Ilie Luceac, cu fotografii de Mihail Cratofil, în ediție română-engleză-ucraineană-germană (2008)
  • „Pagini alese de literatură română și universală” de Alexandrina Cernov și Ilie Luceac (2008)
  • „Familia Hurmuzăchestilor” de Ilie Luceac, monografie distinsă cu premiul Academiei Române

De asemenea, în cadrul Caietelor literare, au fost abordate figuri importante ale literaturii românești, precum Mihai Eminescu și Vasile Alecsandri, cu lucrări dedicate vieții și operei lor.