Daniel Kahneman s-a stins din viață la vârsta de 90 de ani
Profesorul Daniel Kahneman, care nu a urmat niciodată un curs de economie, dar care a fost un pionier al unei ramuri a acestui domeniu, bazată pe psihologie, care i-a adus un premiu Nobel pentru științe economice în 2002, a murit miercuri. Avea 90 de ani. Moartea sa a fost confirmată de partenera sa, Barbara Tversky, potrivit Washington Post.
Daniel Kahneman, care a fost mult timp asociat cu Universitatea Princeton și a locuit în Manhattan, și-a folosit pregătirea sa de psiholog pentru a promova ceea ce s-a numit economie comportamentală.
Activitatea, desfășurată în mare parte în anii 1970, a dus la regândirea unor probleme atât de îndepărtate precum malpraxisul medical, negocierile politice internaționale și evaluarea talentelor în baseball, toate acestea fiind analizate de el, în mare parte în colaborare cu Amos Tversky, un psiholog cognitivist de la Stanford care a realizat lucrări revoluționare privind judecata umană și luarea deciziilor.
Doamna Tversky, profesor de psihologie la Stanford, a fost căsătorită cu profesorul Tversky, care a murit în 1996. Ea și Daniel Kahneman au devenit parteneri în urmă cu câțiva ani.
Spre deosebire de economia tradițională, care presupune că ființele umane acționează, în general, în mod complet rațional și că orice excepție tinde să dispară pe măsură ce mizele cresc, școala comportamentală se bazează pe expunerea prejudecăților mentale greu de imaginat care pot deforma judecata, adesea cu rezultate contraintuitive.
„Mesajul său central nu ar putea fi mai important”, a declarat psihologul și autorul Steven Pinker, de la Harvard, pentru The Guardian în 2014, „și anume că rațiunea umană lăsată în voia sorții este înclinată să se angajeze într-o serie de falsuri și erori sistematice, astfel încât, dacă dorim să luăm decizii mai bune în viața personală și ca societate, ar trebui să fim conștienți de aceste prejudecăți și să căutăm soluții de rezolvare. Este o descoperire puternică și importantă.”
Kahneman și Tversky au demonstrat diverse prejudecăți cognitive
Cei doi au arătat, de exemplu, că mult mai mulți oameni erau dispuși să facă o călătorie de 20 de minute pentru a economisi 5 dolari la prețul unui calculator de 15 dolari decât să facă aceeași călătorie pentru a economisi aceeași sumă de bani, 5 dolari, la un calculator de 125 de dolari – un exemplu a ceea ce este cunoscut sub numele de efectul de încadrare.
Profesorul Daniel Kahneman era încântat să evidențieze și să explice ceea ce el numea „ciudățeniile” universale ale creierului. Cea mai importantă dintre acestea, susțin cei care studiază comportamentul, este aversiunea față de pierderi: De ce, de exemplu, pierderea a 100 de dolari doare de aproximativ două ori mai mult decât câștigarea a 100 de dolari aduce plăcere?
Familia profesorului Kahneman a emigrat în Franța la începutul anilor 1920
Daniel Kahneman s-a născut la 5 martie 1934, într-o familie de evrei lituanieni care emigraseră în Franța la începutul anilor 1920. După ce Franța a căzut în mâinile Germaniei naziste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Daniel, ca și alți evrei, a fost obligat să poarte o stea a lui David pe partea exterioară a hainelor.
Tatăl său, șef de cercetare la o fabrică de produse chimice, a fost capturat și internat într-o stație de cale ferată înainte de deportarea într-un lagăr de exterminare, dar a fost apoi eliberat în circumstanțe misterioase. Familia a evadat pe Coasta de Azur și apoi în centrul Franței, unde a locuit într-un coteț de pui transformat.
Tatăl lui Daniel a murit cu puțin timp înainte de Ziua Z, în iunie 1944, iar Daniel, pe atunci elev în clasa a opta, și sora sa, Ruth, au ajuns în Palestina controlată de britanici împreună cu mama lor, Rachel.
A absolvit Universitatea Ebraică din Ierusalim cu o specializare în psihologie, terminându-și studiile universitare în doi ani. În 1954, după înființarea statului Israel, a fost recrutat în Forțele de Apărare Israeliene ca sublocotenent.
După un an ca șef de pluton, Daniel Kahneman a fost transferat la secția de psihologie, unde a primit misiuni ocazionale de evaluare a candidaților pentru pregătirea ofițerilor.
Ulterior s-a căsătorit cu Irah Kahan în Israel, iar în scurt timp au pornit spre Universitatea din California, Berkeley, unde primise o bursă de studii. Acolo și-a obținut doctoratul în psihologie.