Sâmbătă, pe data de 6 mai, Zahar Prilepin, scriitorul naționalist care susține ofensiva Rusiei în Ucraina, a fost rănit după ce mașina în care se afla a sărit în aer, în regiunea rusească Novogrod.
Din nefericire, o altă persoană și-a pierdut viața, relatează AFP.
“Potrivit informaţiilor preliminare, o persoană a murit în explozie şi scriitorul Zahar Prilepin, care se afla în maşină, a fost rănit”, a transmis Ministerul rus de Interne.
Potrivit agenției ruse de presă Tass, dispozitivul exploziv fusese plasat sub maşină.
„Mașina scriitorului Zahar Prilepin a fost aruncată în aer în Nijni Novgorod. El a supraviețuit, dar a fost rănit și este conștient”, au transmis serviciile de urgență ruse.
Serviciul de presă al scriitorului a transmis că Prilepin se simte bine, iar circumstanțele incidentului urmează să fie clarificate.
Reacția Mariei Zaharova după incident
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a avut o reacție extrem de dură după acest incident.
„Faptul a devenit realitate: Washingtonul și NATO au alimentat o altă celulă teroristă internațională – regimul de la Kiev”, a scris aceasta pe Telegram.
Zaharova consederă că este „responsabilitatea directă a SUA și a Marii Britanii”, nu a venit cu nicio dovadă pentru a susține acuzația. „Ne rugăm pentru Zahar”, a adăugat ea.
Va apela Rusia la Forțele Aeriene în Ucraina?
Forțele Aeriene ale SUA au avut rezultate slabe la începutul războiului din Ucraina, dar scurgerile de informații de luna trecută, din documente ale Pentagonului, au indicat irascibilitatea Statelor Unite legată de perspectiva ca avioanele Rusiei să revină pe cer, schimbând ceea ce se întâmplă pe teren.
Documentele Pentagonului din 28 februarie arată că sistemele de apărare antiaeriană S-300 din era sovietică, cu rază medie și lungă de acțiune, pe care Ucraina s-a bazat in ultima vreme pentru a contracara avioanele ruse, rachetele de croazieră și rachetele balistice, ar putea fi complet epuizate în această lună, scrie Newsweek.
Apărarea aeriană ucraineană a fost slăbită de atacurile constante ale Moscovei asupra infrastructurii, lansate din interiorul teritoriului rus, și de atacurile cu drone kamikaze de fabricație iraniană. Este posibil ca președintele Putin să fi ținut cu bună intenție, pe bară, activele forțelor aeriene ale țării, care includ aproximativ 900 de avioane de luptă și 120 de bombardiere.
Pentru Rusia, acesta ar fi un atu înaintea contraofensivei ucrainene anticipate de unii experți. Rușii „au un nivel copleșitor al superiorității aeriene, pe care încă nu l-au introdus în război”, a declarat Dale Buckner, șeful companiei internaționale de securitate Global Guardian.
„Rusia deține in prezent o flotă uriașă, și de zece ori mai mare decât cea a Ucrainei”, a subliniat acesta. El a spus că avioanele Mikoyan Mig-35, Sukhoi SU-35 și Sukhoi SU-57 fac parte dintr-un kit modern „care ar putea decima contraofensiva Kievului” dacă va aduce pe teren coloane mari de tancuri ucrainene și vehicule blindate, fără o acoperire adecvată pe cer.