A murit o legendă a teatrului românesc! Este zi de doliu pentru toată scena artistică

doliu, lumânări, candele

SURSA FOTO: Dreamstime

Doliu în lumea teatrului din România! Un apreciat regizor a încetat din viață la vârsta de 88 de ani. Colegii și prietenii săi au transmis mesaje emoționante de condoleanțe pe rețelele de socializare.

Regizorul Dinu Cernescu a încetat din viață

Regizorul Dinu Cernescu, una dintre figurile marcante ale scenei teatrale românești, s-a stins din viață la vârsta de 88 de ani. Profesionist desăvârșit, Cernescu a dedicat întreaga sa carieră teatrului. El a lăsat în urma sa o moștenire artistică impresionantă.

Născut la 18 octombrie 1935 în București, Dinu Cernescu a devenit unul dintre cei mai importanți regizori ai României. A traversat perioadele istorice și artistice ale țării, lucrând cu actori renumiți și creând spectacole legendare. Într-un interviu, regizorul a recunoscut norocul de a fi fost asistentul unor mari personalități din domeniu.

„Am avut norocul să fiu asistentul unor mari regizori, care m-au învățat tot ce știu. Am fost asistentul lui Vlad Mugur, al Mariettei Sadova, al lui Moni Ghelerter, al multor mari, mari regizori”, mărturisea el într-un interviu acordat formula-as.ro.

Dinu Cernescu s-a născut la 18 octombrie 1935 la București. Tatăl său, generalul Alexandru Cernescu, era oltean. Mama sa, profesorul Natalia Cernescu, se trăgea dintr-o familie de francezi moldovenizați. După arestarea tatălui său, în 14 septembrie 1949, viața familiei s-a schimbat. Împreună cu mama sa, Dinu Cernescu s-a mutat la familia unchiului său, Mircea.

În 1953 a absolvit Liceul „Sfântul Sava”, iar în 1957 a absolvit I.A.T.C. la secția regie teatru.

A colaborat cu Teatrul Nottara timp de peste 50 de ani

Debutul său a avut loc în 1957 la Teatrul Național Marin Sorescu din Craiova, cu spectacolul „Tudor din Vladimiri” de Mihnea Gheorghiu. Aici a mai montat Galcevile din Chioggia, de Carlo Goldoni, Peripetiile bravului soldat Svejk, dupa Jaroslav Hasek sau Judecatorul din Zalameea, de Calderon de la Barca.

Ulterior, a colaborat cu Teatrul Nottara din București timp de peste 50 de ani, aducând pe scenă montări de referință precum „Hamlet” de William Shakespeare și „Tigrul” de Murray Schisgal.

Dinu Cernescu a avut un impact semnificativ și în afara țării, fiind invitat să monteze spectacole pe marile scene ale lumii, inclusiv în Budapesta, Bruxelles, Copenhaga, Tel Aviv, Haga și Praga. De-a lungul carierei sale, a realizat peste 100 de spectacole, contribuind la dezvoltarea și promovarea teatrului românesc la nivel internațional.

Pe lângă activitatea din teatru, Dinu Cernescu a publicat în anul 2009 un volum de memorii intitulat Regizor.

„Condoleanțe Teatrului Românesc și Teatrului de Televiziune! Dumnezeu să-l odihnească pe marele regizor de teatru și televiziune, dascăl eminent, unul dintre marii boieri ai scenei românești: Dinu Cernescu! „Somn lin dulce prinț!”- a fost autorul uneia dintre cele mai mărețe viziuni ale lui „Hamlet” de la noi , cu Ștefan Iordache în rolul titular…”, scrie producătorul de film Dembinski Dominic pe pagina sa de Facebook.