A murit Moni Bordeianu, fondator și solist al trupei Phoenix

Doliu în lumea muzicală din România! Moni Bordeianu, fondatorul și primul solist al trupei Phoenix, s-a stins din viață. Acesta s-a stins marți, 6 februarie. Avea 75 de ani.

Pe numele său real Florin Bordeianu, artistul s-a născut pe data de 26 februarie 1948, la Beșenova Nouă, județul Timiș.

„Moni avusese o operație foarte grea acum 8 ani, în care i s-a amputat piciorul. A făcut niște eforturi supraomenești, efectiv supraomenești să fie pe scenă la Sala Palatului. Și-a dorit din tot sufletul. A plecat împăcat.

Sensibilitatea pe care a avut-o Moni Bordeianu nu poate fi egalată mult timp de-acum încolo în spațiu artistic. A fost direct proporțională cu personalitatea de neegalat a fratelui său, Nicu Covaci. Pentru ca au fost ca niște frați. Doar un munte de sensibilitate putea să compenseze un alt multe, de putere.

Ei sunt părinții Phoenixului”, a declarat Cristian Radu Nema, regizorul filmului „PHOENIX: Povestea”.

Nicu Covaci, liderul trupei, a transmis un mesaj emoționant pe rețelele de socializare, alături de versurile celebrei melodii „Nebunul cu ochii închiși”. Puteţi asculta mai jos mai multe dintre cântecele de la începuturile Phoenix, precum şi un documentar TVR cu Moni Bordeianu.

„A plecat să deschidă alt drum cel care l-a deschis pe primul… Îți mulțumim, Moni, pentru că ceea ce avem acum tu ai început!

Pe un munte, într-o țară

foarte-ndepărtată

stă un om cu ochii-nchisi

și spune ce ne-așteaptă.

Lumea nu-l ascultă

îl crede un nebun

căci vorbele lui sunt

că niște lovituri de tun.

El stă singur și liniștit

Dar în ochii lui închiși

Vede al lumii asfințit

Nebunul cu ochii lui închiși.

Zilele trec una după altă

sus pe munte

și vocea lui se aude clar,

spunând foarte multe.

Lumea cea întreagă

nu se-oprește să-l asculte

îl vede un nebun ce-ndruga

multe vorbe-absurde!”, a scris Nicu Covaci pe Facebook, în memoria fostului său coleg de trupă.

Cum a luat naștere trupa Phoenix

Pe 16 octombrie 2022, trupa Phoenix s-a reunit pentru premiera de gală a filmului documentar „PHOENIX – Povestea”. Aceasta a avut loc la Sala Palatului din București. Evenimentul a beneficiat de participarea extraordinară a membrilor fondatori ai Phoenix, Nicu Covaci și Moni Bordeianu.

Printre invitați s-au numărat Mircea Baniciu, Costin Petrescu, Ovidiu Lipan Țăndărică, Mani Neumann, Valeriu Sepi, împreună cu alți membri ai formulei consacrate, dar și membrii formației în componența actuală: Cristi Gram, Costin Adam, Flavius Hosu, Vlady Săteanu și Lavinia Săteanu.

Potrivit Wikipedia, Moni Bordeianu este unul dintre primii vocaliști din România care a abordat „muzica tânără”, așa cum a fost denumită începând cu 1961–62, de fapt muzică beat, de proveniență occidentală, influențată de formații precum The Shadows, The Beatles sau The Rolling Stones.

Una dintre primele trupe autohtone care avea un repertoriu format din piese de acest stil este grupul Sfinții din Timișoara. Aceasta și-a schimbat numele, după primii ani de activitate, în Phoenix. Bordeianu s-a alăturat formației timișorene chiar de la înființarea acesteia, în 1962.

După o foarte scurtă perioadă în care a cântat la tobe, a devenit principalul solist al grupului, rol pe care îl va avea până în 1970, când emigrează în Statele Unite ale Americii. Aparițiile scenice ale lui Moni alături de Phoenix au fost influențate de Mick Jagger de la The Rolling Stones, solistul român declarându-se un mare admirator al acestuia.

Moni Bordeianu și Nicu Covaci sunt compozitorii tuturor melodiilor originale din primii ani ai formației

Florin Bordeianu și Nicolae Covaci sunt compozitorii tuturor pieselor originale din primii ani ai Phoenixului, cunoscuți și sub denumirea de „perioada beat”. De asemenea, Moni a scris texte pentru câteva cântece. Prima compoziție a tandemului Covaci/Bordeianu a fost „Știu că mă iubești (și tu)”, înregistrată în 1964 în studiourile Radio România.

Primele două materiale discografice ale Phoenixului, discurile EP „Vremuri” din 1968 și „Totuși sînt ca voi (sau Floarea stîncilor)”, apărute în anul următor, au fost înregistrate cu Moni Bordeianu la voce și conțin șase compoziții semnate de același tandem Covaci/Bordeianu.

Textul melodiei „Nebunul cu ochii închiși” (de pe al doilea EP) a fost scris de Bordeianu, fiind inspirat de „The Fool on the Hill” din repertoriul The Beatles. Spre deosebire de piesa formației engleze, nu se invocă figura unui nebun vizionar, ci este o referire la adresa lui Nicolae Ceaușescu.

Tot în această perioadă, Moni a realizat, împreună cu Phoenix, poemul rock „Omul 36/80”, cu care a avut câteva reprezentații. Plecarea sa din formație, în 1970, marchează sfârșitul primei perioade Phoenix.

Bordeianu a părăsit Phoenix definitiv în 1978

Bordeianu a revenit în Phoenix în 1977, în Germania de Vest, trupa având o altă componență (Nicu Covaci fiind singurul membru rămas din anii ’60). A cântat cu Phoenix doar până în 1978, an în care grupul s-a destrămat. Pe parcursul anilor ’80 a avut câteva colaborări cu foști membri Phoenix.

A realizat în nume propriu un disc single cu titlul „She Is an Angel (from Outer Space)”. Materialul a apărut la casa de discuri Night Records, în 1984, în Germania Federală și Franța. Conține două piese compuse de solist, cu aportul lui Josef Kappl. Imediat după Revoluția din 1989, Bordeianu a înregistrat împreună cu Erlend Krauser melodia „Păsări albe”, dedicată Revoluției și românilor ce au participat la înfăptuirea acesteia.

După 1990, a colaborat din nou cu Phoenix, însă sporadic. În 1998 a fost lansat albumul de restituiri „Vremuri, anii 60…”, ce conține vechi piese Phoenix înregistrate cu Moni. O parte dintre ele publicate în premieră cu această ocazie. Cântecele publicate în premieră au constituit materialul unui EP apărut doi ani mai târziu, doar pe suport disc de vinil de 7″ (17 cm) și în ediție limitată (103 exemplare).

În noiembrie 2008 a apărut albumul „Back to the Future…”, un material cu înregistrări noi, editat sub titulatura Phoenix & Mony Bordeianu. Solistul a fost invitat în spectacolele formației prilejuite de aniversările de 40, 45, 50 și 55 de ani. În 2016, la Editura Integral din București, a fost publicată cartea biografică „Nebunul cu ochii închiși. Mony Bordeianu în dialog cu Doru Ionescu”.