A murit un celebru bucătar-chef. Toată lumea l-a divinizat. Drum lin, maestre!

lumanare, doliu

SURSA FOTO: Dreamstime

James Kent, un celebru chef și restaurator de succes din Manhattan, considerat de mulți un magnat al industriei alimentare, a murit, zilele trecute, la vârsta de 45 de ani.

Decesul lui James Kent a fost anunțat de Saga Hospitality Group, holdingul celor două restaurante pe care le deținea în Manhattan – Crown Shy și Saga. Cauza morții nu a fost făcută publică, scrie New York Times.

Regretatul James Kent s-a născut în 1979

Jamal James Kent s-a născut în 1979. Mama lui s-a născut la Roma, iar tatăl său era născut la Tanger. James a crescut în Greenwich Village. În 1993, la doar 14 ani, lucra deja la un restaurant.

Mama sa a fost cea care l-a îndemnat să bată la ușa celui mai nou rezident al clădirii în care locuiau – celebrul chef David Bouley. Tânărul James l-a întrebat dacă poate petrece mai mult timp în bucătăria lui Bouley, acesta a fost de acord și așa a ajuns să stea o vară întreagă acolo.

Și-a deschis propriul restaurant, Crown Shy, în 2019

SURSĂ FOTO: X

În scurt timp, Kent a ajuns să lucreze la restaurante renumite din New York, SUA, precum Babbo, Jean-Georges, Eleven Madison Park și NoMad, unde a devenit chef.

Și-a deschis propriul restaurant, Crown Shy, în 2019, împreună cu Jeff Katz, directorul general al Del Posto, un restaurant italian din Manhattan care s-a închis în 2021.

„La Crown Shy, singurul lucru fals este numele”, scria Pete Wells, criticul culinar al ziarului The New York Times într-un articol în care lăuda „un piure aproape absurd de cremos de hummus de fasole albă sub o pată roșie aprinsă de sfeclă topită;” dar și ”tartarul de vită cu nuci prajite si crutoane de secară” sau incredibilele stridii servite cu „jeleu de castraveți, boabe de jalapeño și microfrunze de shiso violet”.

Un alt critic culinar, Florence Fabricant, descria meniul de la Crown Shy într-un articol din 2019 drept „eclectic și creativ”.

Era și un artist de graffiti extrem de talentat

Doi ani mai târziu, Kent a luat patru etaje în aceeași clădire, un zgârie-nori Art Deco de pe Pine Street, construit în 1932.

Crown Shy ocupa parterul, iar etajele 62, 63, 64 și 66 ale clădirii au fost transformate din săli de consiliu executiv pentru A.I.G., compania de asigurări Overstory și un restaurant numit Saga. Spațiul include 12 terase „cu o panoramă uluitoare”. Meniul aici începea de la 298 de dolari.

Crown Shy a obținut o stea în ghidul restaurantelor Michelin, iar Saga a câștigat două.

Kent a devenit rapid cunoscut în lumea bună din Manhattan drept „bucătarul care este și un artist de graffiti extrem de talentat”, scria Bloomberg în 2016. I s-a cerut să realizeze câteva lucrări de artă la NoMad Hotel și la compania de tehnologie a restaurantelor Salido.

„Am intrat în aceste restaurante de lux și nu mă simțeam deloc binevenit”, afirma Kent, mărturisind că și-a dorit ca Crown Shy să fie „restaurantul generației noastre”.

Toate acestea păreau să ducă spre o formulă de afaceri plină de succes.

În aprilie, The Times scria că Kent și Saga Hospitality Group au închiriat 3.000 de metri pătrați la parterul fostei rafinării de zahăr Domino din Brooklyn pentru o brutărie și un „restaurant deschis toată ziua”.

Avea planuri mari de viitor

În aceeași lună,  presa a descris planuri și mai ambițioase. Kent dorea să deschidă un nou restaurant, cu 140 de locuri pe Park Avenue, inspirat de Grand Central Oyster Bar, unde bunica sa a mers prima dată la o întâlnire cu muzicianul de jazz Charles Mingus, cel care i-a devenit soț.

De asemenea, plănuia să deschidă un restaurant fast-casual de sandvișuri cu pui prăjit la  Shake Shack.

Investitorii „cred că James Kent este un talent rar, multidimensional, pregătit să devină următorul mare restaurator american”, scria The Robb Report.