A murit un erou al României! Anunțul venit direct de la MAPN: A plecat să se întâlnească cu ceilalți eroi

doliu

SURSA FOTO: Dreamstime

Încă un veteran de război a plecat dintre noi la vârsta de 96 de ani, transmite Ministerul Apărării Naționale. La doar 16 ani era pe front în Al Doilea Război Mondial.

Veteranul de război Gheorghe Răucea s-a stins din viață

Generalul-maior (rtr) Gheorghe Răucea, veteran de război, a plecat în lumea celor drepți, să se alăture foștilor combatanți din cel de-Al Doilea Război Mondial. Generalul Răucea s-a stins din viață pe data de 1 martie, la vârsta de 96 de ani, lăsându-ne moștenire memoriile de pe front, pagini vii de istorie, transmite Ministerul Apărării Naționale.

Orfan de la vârsta de 9 ani, Gheorghe Răucea a fost sfătuit de un ofițer să se alăture armatei la vârsta de 14 ani. Doi ani mai târziu, la doar 16 ani, s-a aflat pe front, luptând ca soldat furier în Regimentul 30 Dorobanți din Câmpulung Muscel.

A participat la luptele din Transilvania împotriva armatei germane și a continuat să lupte alături de camarazi până în Cehoslovacia.

El spunea într-un interviu acordat în urmă cu mai mulți ani că nu s-a împăcat niciodată cu deciziile din 23 august 1944.

„Înţeleg că întoarcerea armelor împotriva Germaniei era un act de extremă urgenţă, dar nu aşa trebuia făcut. Convenţia de armistiţiu a fost încheiată abia peste 20 de zile, astfel că în această perioadă s-au consumat unele dintre cele mai mari atrocităţi din război. Sovieticii au continuat ca adversari pe terioriul României şi s-au dedat la jafuri, ucideri şi violuri. Nu o spun doar eu ci o dovedesc rapoartele întocmite atunci de jandarmerie”, spunea acesta pentru Adevărul.

Ziua de 9 mai 1945, când s-a încheiat al Doilea Război Mondial, l-a prins în orășelul Nové Město na Moravě (Cehia de astăzi).

O experiență traumatizantă

Pe lângă ceea ce a trăit efectiv în Al Doilea Război Mondial, o experienţă traumatizantă care a culminat cu întoarcerea pe jos, din Cehoslovacia – 2.400 de kilometri -, pentru că ruşii foloseau toate trenurile pentru a căra din România tot ce se putea, ororile din timpul şi de după cea de-a doua conflagaţie mondială l-au determinat să caute tot timpul răspunsuri şi să participe efectiv la „contabilizarea” pagubelor umane şi materiale ale războiului, transmite Ministerul Apărării Naționale.

După terminarea războiului, Gheorghe Răucea a activat tot în Armată. Născut la Câmpulung se considera, din 1962, prahovean „tolerat“ după ce s-a mutat cu munca şi familia. În 1978 s-a retras din Armată cu gradul de ofiţer.

Gheorghe Răucea a înființat Asociația Veteranilor de Război Prahova în anul 1994 și a condus-o până în urmă cu câțiva ani. În urmă cu peste 20 de ani, în Prahova erau 30.000 de veterani şi văduve de război, cei mai mulţi din ţară.

„Domnul Răucea a plecat să se întâlnească cu ceilalți eroi ai acestui neam și ne-a lăsat triști, cu amintiri despre unul dintre ultimii veterani de război. Dumnezeu să îl odihnească pe domnul general și pe noi să ne protejeze de războaie!”, a scris Mădălina Lupea, fost prefect de Prahova.

Înmormântarea, cu ceremonie militară, va avea loc luni, 4 martie, ora 14.00, la Cimitirul Bolovani din Ploiești.

„Cinste și onoare memoriei lui! În acest an, mai sunt printre noi doar 797 veterani de război”, mai transmite MApN.