Fratele lui Dalai Lama, Gyalo Thondup, a murit la vârsta de 97 de ani

Gyalo Thondup, fratele mai mare al lui Dalai Lama și fost lider al poporului tibetan în exil, a încetat din viață sâmbătă, 8 februarie 2025, în Kalimpong, India, la vârsta de 97 de ani.

Dalai Lama, în vârstă de 89 de ani, a oficiat duminică rugăciuni pentru sufletul său la mănăstirea Tashi Lhunpo din sudul Indiei.

Gyalo Thondup a jucat un rol esențial în politica și diplomația tibetană

Născut la 5 noiembrie 1928 în Taktser, Amdo, Gyalo Thondup a jucat un rol esențial în politica și diplomația tibetană. La vârsta de 14 ani, s-a mutat la Nanjing, pe atunci capitala Chinei Republicane, pentru a studia limba chineză standard și istoria Chinei, dezvoltând o relație strânsă cu liderul chinez Chiang Kai-shek.

În 1951, Thondup a călătorit în Statele Unite, unde a devenit o sursă importantă de informații despre Tibet pentru Departamentul de Stat al SUA. Totodată, a colaborat cu Agenția Centrală de Informații (CIA) pentru organizarea unor unități de gherilă tibetane împotriva Armatei Populare de Eliberare a Chinei. Cu toate acestea, sprijinul american s-a diminuat odată cu apropierea diplomatică dintre SUA și China în 1972.

Thondup a inițiat negocierile cu China

Cu permisiunea Dalai Lama, Thondup a inițiat dialoguri politice cu liderul chinez Deng Xiaoping în 1979, având ca scop negocieri pașnice pentru Tibet. Aceste discuții au continuat intermitent până în 1993. De-a lungul anilor 1990, el a efectuat mai multe vizite oficiale în China ca emisar neoficial al fratelui său, pledând pentru soluții diplomatice.

„Fratele meu mai mare, Gyalo Thondup, a murit astăzi. Mă rog pentru el. A realizat multe, a muncit din greu toată viața, a fost foarte curajos și un adevărat patriot.

Solicit adunării sfințite de aici să se roage pentru trecerea sa lină și o renaștere rapidă, în special pentru a reveni ca tibetan și pentru a oferi un mare serviciu Tibetului și poporului tibetan. Pentru asta mă rog și știu că și el își dorește același lucru.

Întotdeauna a dorit să fie și să servească alături de Dalai Lama, generații întregi. O astfel de aspirație puternică se va împlini cu siguranță. Cer nobilului Sangha să se roage la fel și să i se împlinească aspirația”, a spus Dalai Lama într-un clip postat pe Facebook (vezi mai jos).

După revolta tibetană din 1959, în urma căreia Dalai Lama s-a refugiat în India, Gyalo Thondup a condus guvernul tibetan în exil la începutul anilor 1990, deținând funcția de președinte al „Kashag” (cabinetul executiv tibetan). De asemenea, a servit ca emisar personal al Dalai Lama, fiind un susținător activ al negocierilor pașnice pentru viitorul Tibetului.

„A făcut tot ce a putut, era foarte dedicat și curajos”, a declarat Dalai Lama în timpul ceremoniei religioase organizate în memoria fratelui său.

Cu permisiunea Dalai Lama, Thondup a inițiat dialoguri politice cu liderul chinez Deng Xiaoping în 1979, având ca scop negocieri pașnice. Aceste discuții au continuat intermitent până în 1993. În anii 1990, a efectuat mai multe vizite oficiale în China ca emisar neoficial al Dalai Lama, pledând constant pentru dialog ca principal mijloc de abordare a problemelor tibetane.

Un demnitar tibetan prezent la eveniment s-a rugat pentru împlinirea dorinței defunctului „de a putea lucra îndeaproape cu Dalai Lama pentru cauza tibetană în toate vieţile sale viitoare”.

Acesta a obținut sprijin internațional și a creat legături strategice pentru Nepal

ONG-ul Campania Internațională pentru Tibet (ICT) l-a descris pe Thondup drept „persoana de referinţă pentru abordarea problemei tibetane la nivel internaţional” după revolta din 1959. De asemenea, el a avut un rol esențial în colaborarea cu CIA pentru recrutarea a aproximativ 2.000 de luptători tibetani, care au efectuat atacuri de gherilă împotriva forțelor chineze din districtul Mustang, Nepal.

Cu toate acestea, în 1974, la îndemnul lui Dalai Lama de a depune armele și de a opta pentru o soluție pașnică, Thondup a sprijinit această tranziție spre diplomație.

În 2008, el și-a exprimat speranța pentru o rezolvare diplomatică a problemei tibetane, subliniind o posibilă „abordare mai rezonabilă” a Chinei. „China se schimbă, lumea se schimbă. Sunt destul de optimist”, declara el la acea vreme.

Gyalo Thondup a fost o figură-cheie în lupta tibetană pentru autonomie, balansând cu pricepere între rezistența armată și diplomația internațională. Munca sa rămâne un testament al dedicării sale pentru cauza tibetană.