A murit astronautul William Anders
William Anders, astronautul misiunii Apollo 8, a decedat la vârsta de 90 de ani. Cel care a realizat celebra fotografie „Răsăritul Pământului” a suferit un accident de avion. Această imagine emblematică, surprinzând Terra ridicându-se deasupra orizontului lunar, a fost transmisă din spațiu pe 24 decembrie 1968. Imaginea nu a fost planificată, însă va rămâne în istorie.
Regretatul astronaut a fost parte din echipajul care a explorat spațiul alături de Frank Borman și Jim Lovell. A murit în urma unui accident de avion care a avut loc în apropiere de insulele San Juan din statul Washington.
Incidentul aviatic s-a produs vineri, 7 iunie 2024, când avionul vechi s-a prăbușit. Astronautul era singur în aeronavă în acel moment, iar trupul său neînsuflețit a fost recuperat de o echipă de scafandri.
Autoritățile din Statele Unite au deschis o anchetă pentru a stabili cu exactitate circumstanțele tragediei care a dus la decesul lui William Anders, la vârsta de 90 de ani. Vestea nefericită a fost confirmată de fiul său pentru presa internațională.
„Tatăl meu a murit într-un accident de avion în Insulele San Juan, în extremitatea nord-vestică a Statelor Unite”, a declarat fiul său, Lt. Col. Gregory Anders, pentru postul de televiziune CNN.
„Familia este devastată”, a mai spus Gregory Anders, care se află în retragere din forţele aeriene.
„A fost un pilot grozav şi ne va fi teribil de dor de el”, a încheiat acesta.
Despre „Răsăritul Pământului”
Astronautul William Anders, care a participat la misiunea Apollo 8, va rămâne pentru totdeauna în istorie datorită faptului că a orbitat Luna și pentru faimoasa imagine a Pământului surprinsă în Ajunul Crăciunului din 1968.
Fotografia denumită „Earthrise” (Răsăritul Pământului) nu era inclusă în protocolul programat al misiunii, dar oferă o perspectivă remarcabilă. Specialiștii spun că a devenit un simbol al măreției și fragilității universului nostru.
Regretatul astronaut american a fost și primul care a citit din Cartea Genezei în timpul transmisiunii în direct de pe orbita lunară, în acea noapte de Crăciun. În 2015, William Anders a vorbit despre celebra fotografie într-un interviu pentru revista Forbes, menționând că aceasta a evidențiat frumusețea și vulnerabilitatea Pământului, contribuind astfel la avansarea mișcării ecologiste.
Viața lui William Anders după Apollo 8
După misiunea Apollo 8, Anders a avut o carieră influentă în afara programului spațial. A ocupat diverse poziții în administrația federală a Statelor Unite, fiind primul președinte al Comisiei de Reglementare Nucleară, ambasador al SUA în Norvegia și director executiv în companii din industria spațială și de apărare.
Deși născut în Hong Kong, Anders a fost prototipul băiatului american. Conform The Guardian, tatăl său, Arthur”Tex” Anders, era locotenent de marină pe o canonieră care patrula pe râul Yangtze. Când era copil, a fugit din China împreună cu mama sa, Muriel (născută Adams), în timpul atacului japonez asupra Nanjing. În SUA, a urmat liceul Grossmont din comitatul San Diego, California.
A obținut rangul de cercetaș pe viață, al doilea cel mai înalt rang în rândul cercetașilor, și a fost admis la Academia Navală a SUA din Annapolis, Maryland. După absolvirea facultății în 1955, s-a transferat în forțele aeriene, atras de zbor. A fost căsătorit cu Valerie Hoard, pe care a cunoscut-o la Annapolis, și a fost repartizat să piloteze interceptoare pentru Comandamentul de Apărare Aeriană, apărându-se de atacurile bombardierelor sovietice.