Doliu în lumea filmului! Léa Garcia, cunoscuta actriță braziliană care a jucat în celebrul film „Orfeu negru”, regizat în 1959 de Marcel Camus, a murit, zilele trecute la vârsta de 90 de ani, în urma unui infarct. Românii au văzut-o, cu siguranță, în celebrul serial al anilor 70, „Sclava Isaura”, realizat de televiziunea braziliană.
Doliu în lumea filmului! Cu o carieră care s-a întins pe șapte decenii, Lea Garcia a spart toate stereotipurile rasiale și a reușit să joace în numai puțin de 200 de roluri, atât în teatru, cât și în televiziune.
A fost cea care a adus o nouă vizibilitate și respect actorilor de culoare din Brazilia, după interpretarea magistrală din filmul „Orfeu negru”, distins în 1959 cu Oscarul pentru cel mai bun film străin, scrie The Washington Post.
Moartea sa, cauzată de complicații cardiace, a fost confirmată de familie, pe contul de Instagram. Actrița a murit într-un spital din Gramado, unde venise pentru a primi un premiu pentru întreaga activitate la Festivalul de film din acel oraș. Fiul său, Marcelo Garcia, care era și managerul ei, a acceptat premiul în locul mamei sale.
A jucat în celebrul serial „Sclava Isaura”, difuzat în zeci de țări, inclusiv în România
De-a lungul unei cariere prolifice, începută în anii 1950, Lea Garcia a jucat în mai bine de 200 de roluri în teatru, film și televiziune, de la primii ani cu un grup experimental de teatru Black, până la aparițiile ulterioare în producțiile de televiziune, cum ar fi populara telenovelă a anilor 70 „Sclava Isaura” („Isaura: Fată sclavă”), bazată pe un roman din 1875 al scriitorului aboliționist Bernardo Guimarães.
Serialul fost văzut în peste 80 de țări, inclusiv în România. Într-un interviu din 2022 pentru revista braziliană Ela, Garcia spune că s-a simțit binecuvântată de succesul ei. „Spun adesea că zeii m-au îmbrățișat. Lucrurile au venit întotdeauna pentru mine fără ca eu să alerg după ele”, se confesa actrița.
Viața i s-a schimbat într-o zi, când a fost întrebată dacă vrea să urce pe o scenă
A crescut în Rio de Janeiro, unde a studiat, din adolescență, cărțile existențialiştilor francezi Simone de Beauvoir și Jean-Paul Sartre, visând să devină într-o zi scriitoare. Viața i s-a schimbat într-o zi a anului 1950. „Eram în drum s-o iau pe bunica mea pentru a merge la film”, și-a amintit ea, „când, cineva a venit la mine și m-a întrebat direct: „Ți-ar plăcea să lucrezi în teatru, să urci pe o scenă?”.
Cel care a acroșat-o era Abdias do Nascimento, scriitorul, artistul și activistul panafricanist care a creat Teatro Experimental do Negro (TEN), un grup din Rio care își propunea să promoveze recunoașterea culturii afro-braziliene. Cei doi aveau să devină un cuplu din care au rezultat cei doi copii. Lea Garcia și-a făcut debutul pe scenă în 1952, în piesa lui Nascimento „Rapsódia Negra” („Black Rapsody”).
Distribuită în filmul ”Orfeu negru”, o readaptare a mitului grecesc al lui „Orfeu și Euridice”
Și-a dus cariera la un nou nivel de recunoaștere internațională când a fost distribuită în filmul „Orfeu negru” al regizorului francez Marcel Camus, o readaptare a mitului grecesc al lui ”Orfeu și Euridice”, transferat în Brazilia, în plin carnaval.
Orfeu, un conductor de tramvai la Rio de Janeiro, este logodit cu Mira, dar se îndrăgosteşte în timpul carnavalului de Euridice, o tânără urmărită de asasini plătiţi. Filmul a obținut Palme d’Or la Cannes, Golden Globe (1960) pentru Cel mai bun film străin, Oscarul pentru Cel mai bun film străin în 1960 și Premiul BAFTA (1961) pentru Cel mai bun film. A jucat în serialul dramă „Baile de Máscaras” în 2019 și a revenit pe scenă în 2022 în piesa „A Vida Não é Justa” („Viața nu este corectă”), în care a interpretat trei personaje și a explorat teme ale diversității, egalității.