Zakir Hussain , legenda muzicii clasice din India a murit de fibroză pulmonară idiopatică, o boală pulmonară, la un spital din San Francisco, a declarat familia sa într-un comunicat.
Zakir Hussain era cel mai cunoscut muzician care cânta la tabla. O tabla este o pereche de tobe de mână din subcontinentul indian. Din secolul al XVIII-lea, a fost principalul instrument de percuție din muzica clasică hindusă.
Zakir Hussain a fost de patru ori câștigător al premiului Grammy și a primit Padma Vibhushan, al doilea cel mai mare premiu civil din India, informează BBC.
Prin performanțele sale, el a transformat tabla într-un instrument solo apreciat la nivel mondial, devenind vedeta spectacolelor din toată lumea.
”A fost un rege, a pus tabla și muzica indiană pe harta lumii”
Tabla – o pereche de tobe folosite în muzica clasică indiană – este considerată un instrument de acompaniament.
„El a fost un deschizător de drumuri, un schimbător de jocuri, o legendă care a pus tabla și muzica indiană pe harta lumii, depășind granițele genurilor și inspirând generații de artiști”, a declarat unul dintre apropiații săi pentru BBC.
Chitaristul englez John McLaughlin – care a cântat cu Zakir Hussain în trupa Shakti – l-a descris drept un „Rege, în mâinile căruia ritmul devenea magic”. Compozitorul Ricky Kej, câștigător al unui Grammy, l-a numit „unul dintre cei mai mari muzicieni și una din cele mai cunoscute personalități ale Indiei”.
Premierul Narendra Modi a comentat vestea morții artistului, spunând că a fost „un adevărat geniu care a revoluționat lumea muzicii clasice indiene”.
Liderul partidului Congresului, Rahul Gandhi, a spus că moartea lui Zakir Hussain este „o mare pierdere pentru lumea muzicii”.
Născut în Mumbai în 1951, Hussain a început să cânte alături de tatăl său Ustad Allarakha Khan, el însuși maestru de tabla.
Hussain povestea că a crescut într-o „atmosferă muzicală, în care se cânta 24 de ore pe zi”. Până la vârsta de șapte ani, a susținut zeci de concerte alături de tatăl său.
A colaborat cu mari artiști din toată lumea, inclusiv cu George Harrison și Van Morrison
În adolescență, a avut ocazia de a cânta alături de legendarul sitarist și compozitor indian Pandit Ravi Shankar. Până la 19 ani, cânta deja în sute de concerte pe an, atât în India, cât și la nivel internațional.
Hussain a contribuit la coloanele sonore ale mai multor filme, a cântat solo și a colaborat cu artiști din toată lumea.
Albumul său din 1992 ”Planet Drum”, în colaborare cu bateristul Mickey Hart a câștigat un Grammy la categoria „Cel mai bun album de muzică mondială”. De asemenea, a cântat cu artiști legendari precum George Harrison de la Beatles, violoncelistul Yo-Yo Ma și Van Morrison.
Hussain a obținut șapte nominalizări la Grammy, câștigând patru dintre ele.
Și-a folosit statutul pentru a sprijini muzicienii aflați la început de drum
În 2016, vorbind despre popularitatea sa, afirma: „Acesta este atracția muzicii, nu a mea. Sunt un iubitor al muzicii, care o prezintă în fața oamenilor”.
Biograful său, Nasreen Munni Kabir, a remarcat că, în ultimii săi ani, devenise „unul dintre cei mai căutați acompaniatori ai celor mai mari muzicienii și dansatori clasici hinduși”.
Dar, în ultimii 20 de ani, a încetat să mai acompanieze marile nume, cântând mai ales cu muzicieni mai tineri. Și-a folosit statutul de vedetă pentru a sprijini muzicienii aflați la început de drum.
„Sunt unul dintre acei muzicieni care au venit în pragul unei mari schimbări în lumea muzicii și am fost purtat de acel val”, povestea el.
„Am avut norocul să stabilesc o relație de prietenie cu muzica și, în același timp, valul mi-a dat șansa de a ajunge unde sunt acum”, considera artistul.