Au murit mari actori în 2023
Actori care s-au stins. Anul acesta, am pierdut numeroase figuri de seamă din domeniul culturii și artelor, printre care se numără actorii Mitică Popescu și Teodor Corban, actrițele Valeria Ogășanu și Anda Caropol, regizoarea Sanda Manu, scriitorii Angela Marinescu și George Cușnarencu, filosoful Mihai Șora și academicianul Răzvan Theodorescu.
La 3 ianuarie, la vârsta de 86 de ani, a murit Mitică Popescu, unul dintre cei mai mari actori români de film, teatru, radio și televiziune. Este rememorat în memoria publicului pentru rolul memorabil al lui Cocoșilă în filmul „Moromeții” regizat de Stere Gulea. Debutul său în film a avut loc în „Dincolo de nisipuri” din 1974. Un alt rol emblematic a fost cel din „Vânătoarea de vulpi” (regizat de Mircea Daneliuc în 1980), adaptare cinematografică a romanului lui Dinu Săraru, „Niște țărani”.
Teodor Corban, cunoscut pentru interpretările din filme precum „Aferim”, „După dealuri” sau „Poziţia copilului”, a trecut în neființă la vârsta de 65 de ani. A fost distins cu Premiul Excelența în domeniul cultural-artistic la „Seara valorilor” din 2015, premiul la categoria ARTE la Gala „Oamenii Timpului” în 2015 și Premiul pentru Cel mai bun actor în rol principal pentru interpretarea sa în rolul lui Costandin din filmul „Aferim!” la Gala Premiilor Gopo în 2016. A colaborat cu TVR, Radio Iași și Radio HIT.
Răzvan Theodorescu și Mihai Șora au murit în 2023
Criticul, eseistul și profesorul universitar de studii teatrale George Banu s-a stins din viață la vârsta de 79 de ani. Stabilit în Franța, a fost profesor de teatrologie la Sorbona și la Universitatea Louvain la Neuve din Belgia. A deținut funcția de președinte al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru (1994-2001). El a fost director al Academiei Experimentale de Teatru (1991-2000). Din 2013 a fost membru de onoare al Academiei Române și membru al UNITER. A primit numeroase distincții și premii, fiind Cavaler al Arts et des Lettres (1989), Cavaler al Palmes académiques, Cavaler al Meritului Național, Ofițer Ordre des Arts et des Lettres. Scrierile sale au fost publicate de cele mai mari edituri pariziene și traduse în mai multe limbi.
Doliu a fost în România și când profesorul Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române și istoric de artă, a încetat din viață la vârsta de 83 de ani. A fost președintele Secției de Arte, Arhitectură și Audiovizual a Academiei Române. A fost și Secretar general al Asociației Internaționale de Studii Sud-Est Europene, Profesor la Universitatea de Arte și membru titular al Academiei Române din 2000 (corespondent – 1993).
Mihai Șora, filosof și activist, a decedat în februarie, la vârsta de 106 ani. A fost parte a unui grup de intelectuali notabili alături de Albert Camus, N. Steinhardt, Jan Patočka, Monica Lovinescu, Virgil Ierunca, Matei Călinescu. A fost unul dintre întemeietorii Grupului pentru Dialog Social. El a luptat pentru deschiderea intelectuală. A participat activ la protestele începutului anului 2017 împotriva ordonanțelor de urgență privind grațierea și modificarea Codurilor penale, inclusiv celebra OUG 13. El a fost studentul unor mari personalități precum Nae Ionescu, Tudor Vianu, Nicolae Bagdasar și Mircea Vulcănescu, a fost și asistentul tânărului Mircea Eliade.
Mari artiste au trecut la cele veșnice
Doliu a fost și după Valeria Ogășanu, actriță de film și teatru. Ea a murit la vârsta de 76 de ani. A fost angajată la Teatrul Bulandra din 1969. A interpretat peste 30 de roluri în spectacole de referință ale teatrului. Ultimul a fost rolul Kate, pe care l-a jucat alături de soțul său, Virgil Ogășanu, în spectacolul „Pe lacul auriu”.
Artista Doina Botez, dedicată ilustrării cărților, în special celor pentru copii, dar și picturii și graficii, și-a încetat activitatea la vârsta de 71 de ani. Ilustrațiile sale celebre au fost incluse în volume semnate de Ana Blandiana („Întâmplări de pe strada mea”) sau „Heidi” de Johanna Spyri.
Doliu în România în acest an
Doliu a fost și în Banat. Interpretul de muzică populară, Tiberiu Ceia, a murit la vârsta de 82 de ani. Tiberiu Ceia și-a dedicat viața muzicii populare. Printre melodiile sale se numără „Frumoasă-i vecina noastră” sau „Din copită murgu bate”.
Balerinul și coregraful Thury Ștefan, cu o carieră de 15 ani pe scena Teatrului „Constantin Tănase” și cunoscut pentru roluri în filmele „Veronica” și „Nea Mărin Miliardar”, a murit în aprilie. Toți care s-au cunoscut și îndrăgit au fost în doliu o perioadă îndelungată de timp.
Sanda Manu, regizor de teatru și profesor universitar, a murit la vârsta de 89 de ani. A fost laureată cu Premiul de Excelență în anul 1993 (pentru pedagogie artistică). A primit și Premiul pentru întreaga activitate în anul 2008 (pentru regie), acordate de UNITER.
Am pierdut unul dintre cei mai mari pianiști din istoria muzicală
Valentin Gheorghiu a fost unul dintre cei mai mari pianiști din istoria muzicală românească și compozitor apreciat. El a decedat la vârsta de 95 de ani. Creația sa componistică a fost distinsă cu Premiul „George Enescu” al Academiei Române pentru Concertul pentru pian și orchestră și cu Marele Premiu al UCMR.
Actriţa Anda Caropol a murit la vârsta de 84 de ani. Ea a petrecut 50 de ani pe scena Teatrului Nottara. „A interpretat sute de roluri și s-a bucurat să poată dărui teatru cu râvnă nedisimulată.