A murit politicianul german Wolfgang Schaeuble
Doliu în politica germană. Un adevărat veteran al politicii germane, Wolfgang Schaeuble, care a activat timp de cinci decenii în Bundestag, s-a stins din viață la vârsta de 81 de ani, conform presei din Germania.
Wolfgang Schaeuble și-a consacrat o mare parte din cariera politică reunificării Germaniei. El a devenit ulterior ministru de Finanțe în guvernul cancelarului Angela Merkel. S-a întâmplat în timpul crizei datoriei din zona euro. Politicianul a părăsit această lume marți seara, înconjurat de familie, potrivit dpa.
Atitudinea sa riguroasă față de statele din sudul Europei și politicile sale de austeritate au generat atât critici aspre, cât și un val de aprecieri.
Ulterior, Schaeuble și-a asumat rolul de președinte al Bundestagului, camera inferioară a parlamentului german. A ocupat postul până în anul 2021.
Wolfgang Schaeuble s-a alăturat Uniunii Creștin-Democrate în 1965. El a intrat în parlament în 1972, devenind unul dintre cei mai experimentați politicieni germani. A avut o carieră politică deosebit de îndelungată.
Din 1990, Wolfgang Schaeuble a fost în imposibilitatea de a se deplasa liber. El a fost obligat să folosească un scaun cu rotile, în urma unui incident în care a fost împușcat de către un individ cu probleme psihice.
Totuți, s-a întors la muncă câteva săptămâni după incident. În anul următor, a fost creditat ca fiind cel care a contribuit la convingerea parlamentului german de a muta capitala națiunii reunificate de la Bonn la Berlin.
Wolfgang Schaeuble a fost dedicat domeniului politic
La împlinirea a 70 de ani, în 2012, Merkel l-a descris pe Schaeuble ca fiind „un arhitect al unității germane, un arhitect al mișcării guvernului și, în prezent, un arhitect al unei zone euro stabile”, potrivit Quartz.
Merkel a declarat că veteranul ministru „întruchipează memoria pe termen lung a republicii… Fără dumneavoastră, țara noastră ar arăta altfel”.
Încă din primele zile ale crizei datoriilor din Europa, Schaeuble a făcut presiuni pentru reguli mai stricte în vederea menținerii sub control a deficitelor guvernamentale. Inițial, Berlinul s-a opus salvării Greciei și a altor țări cu datorii, iar criticii au acuzat că reticența Germaniei de a acționa a mărit prețul.
Principalul creditor, Germania, și-a pus amprenta asupra efortului de salvare, insistând asupra unor condiții dure, cum ar fi reducerile bugetare, în schimbul ajutorului acordat țărilor aflate în dificultate și menținându-le sub presiune pentru a se conforma.
În 2012, Schaeuble a insistat asupra faptului că țările europene „sunt pe drumul cel bun – în reducerea deficitelor, în îmbunătățirea productivității și, prin urmare, a competitivității lor”.
„Acesta este lucrul decisiv și nu putem scuti nicio țară de acest lucru printr-o presupusă generozitate sau solidaritate. (…) Aceasta nu înseamnă încăpățânare, înseamnă să înțelegem că majoritățile democratice iau decizii neplăcute doar atunci când nu există o alternativă mai ușoară”, declara, la acea vreme, Schaeuble.