Incidentul în care fostul spion Serghei Skripal a fost otrăvit cu Noviciok a ridicat întrebări profunde despre politica internațională. Acest caz a adus în prim-plan relațiile tensionate dintre Rusia și Occident, cu Putin în centrul controversei.

Otrăvirea lui Skripal îl incriminează pe Putin

Serghei Skripal, un fost spion rus, a declarat că Vladimir Putin a dat ordinul pentru otrăvirea sa cu Noviciok, conform unui raport publicat de Reuters.

Această mărturie a fost prezentată în timpul unei audieri care a început luni, legată de moartea unei femei care a fost infectată involuntar cu acest agent neurotoxic.

„Am citit că Putin e personal foarte interesat de otrăvuri și îi place să citească despre ele,” a spus Skripal, citat de surse media.

Incidentul s-a petrecut în martie 2018, când Skripal și fiica sa, Iulia, au fost găsiți inconștienți pe o bancă publică din orașul Salisbury, situat în sudul Angliei.

Autoritățile britanice au descoperit că clanța ușii de la intrarea în locuința lui Skripal fusese contaminată intenționat cu Noviciok, un agent neurotoxic de uz militar. La patru luni după acest incident, Dawn Sturgess a decedat din cauza expunerii la aceeași substanță toxică.

Circumstanțele morții lui Dawn Sturgess

Partenerul lui Sturgess a descoperit o sticlă de parfum contrafăcut în apropierea locului unde au avut loc otrăvirile. Poliția britanică suspectează că această sticlă a fost utilizată de agenții serviciilor secrete ruse. Expunerea la Noviciok a avut efecte devastatoare asupra familiei Skripal și a unui ofițer de poliție. Cu toate acestea, aceștia au reușit să se recupereze în urma incidentului. Charlie Rowley, partenerul lui Sturgess, a avut o evoluție similară, reușind să se vindece.

Rusia a respins în mod constant acuzațiile venite din partea Marii Britanii, negând orice implicare în aceste evenimente grave. De la incident, Skripal nu a făcut declarații publice, dar a fost audiat în legătură cu moartea lui Sturgess. El a menționat că atât el, cât și guvernul britanic cred că Putin este responsabil pentru acest atac. Totuși, Skripal a recunoscut că nu are dovezi concrete pentru a susține aceste acuzații grave.

Vladimir-Putin
SURSA FOTO: kremlin.ru

Declarațiile lui Serghei Skripal

Skripal a afirmat că „Putin ia singur toate deciziile importante,” sugerând că liderul rus ar fi autorizat atacul asupra sa și a fiicei sale.

„Cred că Putin ia singur toate deciziile importante. Prin urmare, cred că el trebuie să fi dat cel puţin permisiunea pentru atacul asupra mea şi a Iuliei.”

El a subliniat că nu a fost avertizat cu privire la un eventual pericol pentru viața sa în acel moment. De asemenea, Skripal a menționat că este familiarizat cu acuzațiile care îl vizează pe Putin, despre care a spus că îl cunoaște personal și că a fost implicat în activități ilegale cu metale rare.

„Am citit că Putin este personal foarte interesat de otravă şi îi place să citească cărţi despre aceasta”, a declarat fostul spion rus.

Poliția britanică a emis acuzații în lipsă împotriva a trei cetățeni ruși, pe care îi consideră ofițeri de informații din cadrul GRU, în legătură cu tentativa de asasinare a lui Skripal și a fiicei sale. Până în prezent, nu au fost inițiate procese oficiale în cazul morții lui Sturgess. Doi dintre rușii acuzați de Marea Britanie au apărut la televiziunea rusă, negând acuzațiile și susținând că erau doar turiști care vizitau catedrala orașului.

Detalii despre anchetă

Anchetatorii au concluzionat că Dawn Sturgess, în vârstă de 44 de ani și mamă a trei copii, a fost prinsă într-un „foc încrucișat” al unei tentative internaționale de asasinat. Dovezile sugerează că sticla de parfum conținea suficient Noviciok pentru a provoca moartea a mii de oameni.

„Puteţi concluziona că cei care au aruncat flaconul în acest fel au acţionat cu un dispreţ grotesc faţă de viaţa umană”, a afirmat Andrew O’Connor, avocatul public, în cadrul audierii.

Procedura care are loc în prezent la Salisbury include audierea în secret a unor dovezi confidențiale din partea agențiilor de securitate britanice. Aceste dovezi vor cuprinde informații legate de relația lui Skripal cu agențiile de informații britanice.

Luna trecută, fostul judecător al Curții Supreme, Anthony Hughes, a decis că familia Skripal nu va depune mărturie în persoană, invocând riscuri semnificative pentru securitatea lor.

Cazul Skripal a generat cea mai mare expulzare de diplomați din Est și Vest de la Războiul Rece, deteriorând drastic relațiile dintre Londra și Moscova. Ambasada Rusiei la Londra a declarat că:

„Referirile Ministerului britanic de Externe la presupusa utilizare a miticului Noviciok sunt de-a dreptul absurde.”