În buletinul pe luna martie al Băncii Spaniei se arată că datele disponibile pentru începutul lui 2012 confirmă continuarea ‘contractării economiei’, deşi nu sunt oferite cifre exacte. O recesiune este definită în mod tehnic drept două trimestre consecutive de contracţie a economiei. Declinul economiei în primul trimestru din 2012, prevăzut deja de guvern şi de analişti, a fost determinat în principal de scăderea consumului privat în ianuarie şi februarie, la un nivel care nu s-a mai înregistrat din 2010, subliniază Banca Spaniei.

Conform datelor oficiale publicate luna trecută, economia Spaniei s-a contractat pentru prima dată în ultimii doi ani în trimestrul patru din 2011, dând startul a ceea ce economiştii se tem că ar putea fi un declin prelungit, deoarece Madridul implementează măsuri dure de austeritate.

În 2011 economia a înregistrat o creştere de 0,7%, comparativ cu un declin de 0,1% în 2010.

În perioada octombrie-decembrie 2011, Produsul Intern Brut al Spaniei a scăzut cu 0,3%, comparativ cu trimestrul trei, când s-a înregistrat o stagnare, conform datelor finale oficiale publicate joi.

Comparativ cu trimestrul patru din 2010, economia Spaniei a crescut în perioada octombrie-decembrie 2011 cu 0,3%, conform cu estimările analiştilor, şi după un avans de 0,8% în trimestrul trei, pe fondul cererii scăzute pe plan intern, compensată parţial de majorarea cererii externe.

FMI estimează că în acest an economia Spaniei se va contracta cu 1,7%, din cauza măsurilor dure de austeritate adoptate de guvern pentru reducerea deficitului.