TikTok a picat joi dimineața. Mii de utilizatori din lumea întreagă sunt nemulțumiți
Potrivit DownDetector, TikTok-ul s-a blocat în această dimineață, în jurul orei 09:40 (ora României), afectând mii de utilizatori din lumea întreagă. Oricine a încercat să deschidă aplicația respectivă, a constatat că filmulețele se blochează imediat, iar feed-ul nu se mai încarcă.
Potrivit Forbes, TikTok este aplicația mobilă pe care oamenii petrec cel mai mult timp. Topul aplicațiilor mobile în primul trimestru al acestui an, în funcție de timpul pe care-l petrec utilizatorii, arată astfel:
- TikTok
- YouTube
- Tinder
- Disney+
- HBO Max
- Tencent Video
- Google One
- Piccoma
- iQiYi
- QQ Music
Atenție la dezinformare! Pe TikTok circulă multe videoclipuri înșelătoare
Din nefericire, pe această aplicație extrem de populară, se găsesc multe clipuri false, cu conținut înșelator. Pericolul de dezinformare este unul real întrucât din ce în ce mai mulți tineri folosesc TikTok-ul ca motor de căutare, potrivit studiu publicat miercuri, 14 septembrie 2022, de către societatea NewsGuard, citată de către agenția de presă AFP.
„În 2021, TikTok a depăşit Google ca cel mai popular site web din lume, după Cloudflare” (companie specializată în infrastructură şi servicii pe internet), a atras atenția NewsGuard, companie specializată în instrumente de evaluare a site-urilor de informaţii.
La începutul lunii septembrie, NewsGuard a întreprins cercetări asupra mai multor probleme de actualitate, de la războiul declanșat în Ucraina până la vaccinurile împotriva COVID-19, aflând, astfel, că 20% dintre conţinuturile video obţinute în rezultate conţineau informaţii false.
De exemplu, o femeie îşi face public remediul „care poate vindeca tot”. Este vorba despre hidroxiclorochina, un tratament controversat care s-a dovedit ineficient împotriva COVID-19.
Potrivit NewsGuard, „toxicitatea TikTok constituie deja un pericol important, întrucât căutări pe Google sugerează că TikTok este din ce în ce mai utilizat de către tineri (…) pentru a găsi informaţii”. Până şi rezultatele de căutare „sunt adesea mai dezbinătoare decât cele de pe Google”.
„Regulamentul nostru prevede în mod clar că noi nu permitem dezinformarea nocivă, inclusiv dezinformarea medicală, şi vom retrage de pe platformă conţinuturile care conţin astfel de dezinformări”, a declarat un purtător de cuvânt al TikTok, după ce a fost publicat studiul realizat de către NewsGuard.