Stefan Thomas a cumpărat 7.000 de Bitcoin în 2012, iar astăzi fiecare criptomonedă valorează aproximativ 37.000 de dolari. Americanul a salvat parola pe un hard disk vechi, care permite însă doar 10 încercări greșite ale parolei, înainte de a se bloca definitiv.
Ultima speranță
Ultima sa speranță era IronKey, o unitate flash criptată. Nimeni nu poate intra într-un IronKey. Chiar și compania care produce IronKey, Kingston Technology, nu poate intra pentru că acesta este modul în care este proiectat. Este un hardware de nivel militar, impermeabil la toate atacurile. „Oamenii oferă diverse soluții”, a spus Thomas. „Unii chiar sugerează: Ați încercat cuvântul parolă?”.
Thomas a introdus parola greșită de opt ori, iar dacă și următoarele două încercări sunt greșite, hard-disk-ul lui ce conține cheile de acces la Bitcoin se va cripta automat și nu va mai vedea niciodată banii.
Întrucât Bitcoin este o criptomonedă anonimă, singura modalitate de accesare este cu acea parolă pe care cumpărătorul și-a stabilit-o. Cu aproape 270 de milioane de dolari în joc, este posibil ca într-o bună zi un hacker genial să poată păcăli acest dispozitiv în care Thomas s-a împotmolit.
Și alții ca el
În 2013, James Howells a aruncat la gunoi un hard disk pe care nu îl mai folosise de trei ani. Toate informațiile sale erau pe computere mai noi, așa că s-a debarasat de cel vechi. Din păcate, parola pentru portofelul său virtual era exact pe acel hard disk. Howells avea parola pentru 7.500 de Bitcoin, cumpărate în 2010 când era foarte ieftin. Astăzi, dacă va mai găsi parola, valoarea lor ar fi de 300 de milioane de dolari.
Statele, agențiile federale și organizațiile private din SUA dețin 58 de miliarde de dolari în numerar și beneficii nerevendicate, potrivit CNN.
Deci, o mulțime de active Bitcoin achiziționate ieftin cu ani în urmă ar putea fi abandonate, pierdute sau uitate. Potrivit companiei Chainalysis, aproximativ 20% din cele 18,5 milioane de Bitcoin ar putea să fie pierdute sau în ”portofele” inaccesibile.