Desi, in ultimii ani, reesalonarea datoriilor catre buget a starnit ample comentarii, realitatea arata ca acest procedeu a devenit o obisnuinta in Romania. In opozitie, PDSR a criticat practica reesalonarilor. Aceasta nu a oprit guvernul Nastase sa imbratiseze metoda reesalonarii. Ceea ce spune multe.
Reesalonarile sunt o arma cu doua taisuri. Pe de o parte, ele pot da nastere la abuzuri. Au existat destule situatii in care firme private sau cu capital de stat au reusit sa-i convinga pe functionarii de la Finante sa-i amane de la plata datoriilor pe care le aveau catre buget. In acelasi timp, insa, reesalonarea datoriilor poate fi considerata o sansa de a supravietui pentru unele intreprinderi. Cu siguranta, ideal ar fi ca intreprinderile sa-si achite la timp datoriile catre buget. Blocajul economic poate omori chiar si intreprinderile performante. Din acest punct de vedere, reesalonarea datoriilor poate fi o solutie utila. Reesalonarea a fost criticata dur in ultimii ani. S-a spus ca in felul acesta sunt incurajate firmele care nu-si achita datoriile catre buget si fata de furnizori. Perfect adevarat. Dar, sa nu uitam ca blocajul financiar este considerat cel mai mare rau din economia romaneasca. Si atunci s-au incercat tot felul de metode pentru micsorarea blocajului.
Zilele trecute, ministrul finantelor a emis un ordin privind modalitatile prin care se poate aplica Ordonanta nr. 43 din acest an. Adica, practic, acum exista posibilitatea legala a reesalonarii datoriilor catre buget. Sunt precizate si sumele. Directiile judetene pot da scutiri de pana la un miliard de lei si esalonari de pana la 10 miliarde de lei pentru o persoana juridica, pe termen de cel mult cinci ani. Directia Generala a Finantelor Publice are atributii sporite. Functionarii de aici pot acorda scutiri de cinci miliarde de lei si reesalonari de pana la 25 miliarde de lei.
Interesant este si ca ordinul ministrului finantelor deschide calea firmelor cu datorii la buget de a participa la licitatiile pentru achizitiile publice. Respectiv, daca respecta graficul de esalonare a platilor, pot castiga licitatiile. In numele micsorarii blocajului financiar, orice este posibil. Din pacate, pana acum rezultatele nu au fost vizibile.
A plati sau a nu plati impozitele si taxele
12 iulie 2001, 12:00
Ultima modificare în 12 iulie 2001, 15:00
Desi, in ultimii ani, reesalonarea datoriilor catre buget a starnit ample comentarii, realitatea arata ca acest procedeu a devenit o obisnuinta in Romania. In opozitie, PDSR a criticat practica reesalonarilor. Aceasta nu a oprit guvernul Nastase sa imbratiseze metoda reesalonarii. Ceea ce spune multe.Reesalonarile sunt o arma cu doua taisuri. Pe de o parte, ele pot da nastere la abuzuri. Au existat destule situatii in care firme private sau cu capital de stat au reusit sa-i convinga pe functiona
Etichete: arhiva
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Camera Americana de Comert in Romania s-a relansat in forta
- Noi restaurante McDonalds
- In orasul natal al guvernatorului BNR nu sunt bancomate
- CNVM sparge piata Rasdaq
- La vanatoare de joburi pe o piata a muncii in recesiune
- Afacerile sunt bratara de aur
- Hadji-Culea face pe durul
- A fost modificata Legea 1/2000
- Investitorii sunt interesati in continuare de societatile cotate pe piata de capital romaneasca
- Relatiile noastre sunt exceptionale