Mai sunt doar câteva zile înainte de termenul stabilit de Londra, de 1 iulie, pentru ca cetățenii UE să solicite statutul pre-stabilit sau stabilit. Dar numeroși experți sunt îngrijorați că mulți dintre acești cetățeni ar putea rămâne „în aer”. Grupul denumit „UK in a Changing Europe” privind relațiile Marea Britanie-UE a avertizat că cei care nu își completează cererile până la 30 iunie ar putea fi în pericol.
Mii de oameni, în pericol
Grupul de experți este îngrijorat că mulți oameni care au aplicat deja nu au primit încă o decizie de la Home Office.
Experții se tem că cetățenii UE din Regatul Unit, inclusiv pensionari și copiii, s-ar putea confrunta cu probleme dacă nu își pot dovedi statutul când au nevoie de sistemul de sănătate sau chiar când călătoresc. Peste 300.000 de persoane încă așteaptă o decizie cu privire la statutul lor, conform ultimelor statistici.
Cifrele recente publicate de Ministerul de Interne britanic arată că întârzierea totală a crescut din nou din martie, de la 323.730 la 334.500 de solictări, sugerând că și numărul copiilor care așteaptă va crește.
Avocații spun că întârzierile sunt probabil datorate parțial cerinței Ministerului de Interne, introdusă la 1 ianuarie, conform căreia copiii trebuie să prezinte dovezi că se aflau în Marea Britanie înainte de sfârșitul perioadei de tranziție Brexit, la 31 decembrie.
„UK in a Changing Europe” a emis un raport care evidențiază: „Dacă solicitanții nu pot demonstra că au dreptul de a locui în Marea Britanie, își vor pierde drepturile imediat, chiar dacă cererea lor este valabilă”.
„Acest lucru va avea un impact major asupra solicitanților vulnerabili, cu cazuri complicate. Având în vedere întârzierile în procesarea cererilor, acest mod diferit de a-i trata pe unii ar putea deveni destul de semnificativ”, explică grupul.
Averisment teribil pentru aceşti oameni
„Pentru a aplica pentru statutul stabilit sau pre-stabilit tot ce trebuia era să fii rezident înainte de 31 decembrie. Dar pentru a fi protejat după 30 iunie, dacă nu ai obținut statutul, înseamnă că trebuie să faci apel la tratatul UE, ceea ce înseamnă că trebuie să fii angajat, să să lucrezi pe cont propriu sau să studiezi”, a declarat Catherine Barnard, director adjunct al „UK in a Changing Europe”.
Riscurile pentru cetăţenii UE care nu au depus cerere în EUSS până la termenul de 30 iunie vor fi radicale.
Ei nu vor mai putea să lucreze, să studieze, să solicite prestaţii sociale, să conducă o maşină sau să-şi deschidă un cont bancar. Pe scurt, vieţile le vor fi date peste cap.
Primele cinci naţionalităţi cu cel mai mare număr de cereri soluţionate favorabil până acum sunt polonezii (931.140), românii (852.310), italienii (478.830), portughezii (359.070) şi spaniolii (304.310).