În punctul de trecere a frontierei Nădlac II, pe sensul către Ungaria, s-au format coloane mari de autoturisme, timpul de așteptare fiind de circa 90 de minute.
Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române a anunțat că, din cauza numărului mare de autovehicule care părăsesc țara, în puctul de trecere a frontierei Nădlac II (pe autostradă), pe sensul către Ungaria, s-au format coloane mari de autoturisme. La ora 14.00 timpul mediu de așteptare era de 90 de minute. Autoritățile recomandă conducătorilor auto care doresc să se deplaseze către Ungaria să utilizeze și vechiul PTF Nădlac (timp de așteptare 30 de minute) sau PTF Turnu (timp de așteptare 10 minute).
Timpii de aşteptare la Vama Cenad pe sensul de ieşire din ţară spre Ungaria este, luni la prânz, de două ore, cu toate că se lucrează la capacitate maximă.
„Este coadă la Cenad, dar se lucrează pe trei benzi, la capacitate maximă. Colegii lucrează împreună cu autorităţile ungare pentru controlul specific de frontieră. Până acum nu au fost semnalate probleme”, a declarat luni, Roxana Costache, purtător de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Timişoara.
Cei care doresc să iasă din ţară pot consulta site-ul Poliţiei de Frontieră, secţiunea trafic online, care prezintă datele de aşteptare în timp real.
Astfel, la ora 14,00, acesta indica 120 de minute de aşteptare la Vama Cenad şi câte 10 minute la vămile cu deschidere spre Serbia, la Jimbolia şi Moraviţa.
Spre Ungaria, timpii de aşteptare erau de 10 minute în vămile arădene de la Vârşand şi Turnu.
Ca urmare a intrării în vigoare a Regulamentului 458/2017 de modificare a Codului Frontierelor Schengen autoritățile de control al frontierei din statele Uniunii Europene, inclusiv Poliţia de Frontieră Română, vor efectua, începând cu data de 07 aprilie verificări „sistematice” la intrarea și ieșirea de pe teritoriul statelor membre. Se prefigurează creşterea timpilor de aşteptare pentru efectuarea formalităţilor de trecere a frontierei.
Conform Poliţiei de Frontieră, verificările „sistematice” constau în examinarea documentelor de călătorie şi consultarea bazelor de date relevante cu privire la toate persoanele, inclusiv cele care beneficiază de dreptul la liberă circulaţie în temeiul dreptului UE (şi anume cetăţenii UE şi membrii familiilor lor care nu sunt cetăţeni ai UE) atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire din ţară.
Citește și: Intrați sau ieștiți din România? Timpul de așteptare în vamă a crescut substanțial