‘Pentru Ucraina, o ţară obligată să cumpere gaze naturale şi petrol, nu există alternativă la energia nucleară’, a subliniat şeful guvernului acestei ţări care la 26 aprilie 1986 a fost scena celui mai mare accident din istoria folosirii în scop paşnic a energiei nucleare.
Nikolai Azarov consideră că ‘renunţarea la energia nucleară ar fi o eroare şi, în plus, ar fi imposibilă: este o parte inalienabilă a progresului ştiinţific’.
Deşi sondajele de opinie arată că majoritatea ucrainenilor se pronunţă împotriva construirii de noi centrale nucleare, poziţia autorităţilor este de nezdruncinat în ceea ce priveşte necesitatea de a dezvolta această sursă de energie.
‘A renunţa la tehnologiile nucleare ar fi ca şi cum s-ar interzice calculatoarele. Putem trăi fără ele, dar nu ne mai putem dezvolta ca civilizaţie’, subliniază Nikolai Azarov.
Potrivit premierului ucrainean, majoritatea ţărilor, inclusiv Japonia, sunt de acord cu această abordare.
‘Omenirea a acceptat provocarea şi răspunde: catastrofele nu trebuie să frâneze progresul, ci trebuie să facă Pământul mai sigur’, mai spune premierul Azarov.
În toţi aceşti ani, consecinţele catastrofei de la Cernobâl au însemnat o grea povară pentru economia Ucrainei, mai semnalează premierul, care pune totodată în evidenţă solidaritatea comunităţii internaţionale, care ‘nu a uitat niciun minut de Cernobâl’.
‘Îi suntem în mod sincer recunoscători pentru că nu a lăsat Ucraina singură în faţa acestei complexe probleme’, adaugă premierul ucrainean.
În acest sens, conferinţa internaţională a donatorilor desfăşurată săptămâna trecută la Kiev ‘a dat un puternic impuls’ strângerii de fonduri pentru finalizarea proiectelor referitoare la Cernobâl, mai spune premierul Nikolai Azarov.
SURSA: Agerpres