A revenit sezonul căpuşelor! Zeci de români ajung pe mâna medicilor în fiecare zi

capuse

Sursă: Dreamstime

S-au întors căpuşele şi, odată cu acestea, camerele de gardă şi UPU din spitale au devenit arhipline. Ce riscă persoanele care sunt muşcate de căpuşe şi ce recomandări au medicii în această perioadă?

Atenţie maximă pentru toţi românii!

A revenit sezonul căpuşelor! Spitalele tratează deja zeci de pacienţi în fiecare zi

Persoanele care merg în aceste zile în parcuri sau în alte spaţii verzi se pot alege cu probleme serioase, pentru că invazia de căpuşe a devenit iarăşi o realitate.

Numai în Bucureşti, spre exemplu, medicii primesc zeci de pacienţi cu muşcături de căpuşe în Unităţile de Primiri Urgenţe şi în camerele de gardă.

Medicii de la unitatea UPU a Spitalului clinic de copii Marie Curie din Capitală se confruntă zilnic cu zeci de cazuri şi cer autorităţile să folosească de urgenţă soluţiile anti-căpuşe în zonele verzi ale oraşului.

Boala Lyme sau borelioza este o afecţiune bacteriană transmisă de căpuşe, cu o incidenţă în creştere la nivel mondial. Între 650.000 şi 850.000 de persoane sunt afectate în Europa, iar în România, incidenţa a crescut de trei ori în ultimii ani, potrivit INS.

Netratată la timp, borelioza poate duce la complicaţii importante

„De cele mai multe ori căpuşele nu dau borelioză, dar totuşi trebuie să fim atenţi, pentru că sunt situaţii în care putem avea infecţia borelioza.

Dintre cei care fac infecţia, 5% pot ajunge şi la complicaţii importante, dacă nu se face profilaxia”, afirmă medicul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balş, potrivit Antena 3.

Părinţii trebuie să fie în special atenţi la copiii lor, atrag atenţia cadrele medicale.

Raluca Alexandru, purtător de cuvânt al Spitalului Grigore Alexandrescu: „Dacă se depăşeşte cu mult, se observă faptul că insecta începe să se umfle, adică suge sângele respectiv şi devine mult mai mare faţă de cum era iniţial. Părinţii să fie atenţi la copii, aceste căpuşe se pot prinde chiar şi de zona păroasă.”

Probleme mari şi pentru animalele de companie

Nu doar oamenii sunt afectaţi de căpuşe, ci şi animalele, astfel că şi cabinetele veterinare au devenit foarte aglomerate în această perioadă.

„Clima s-a schimbat, nu mai aveam gerurile acelea puternice şi atunci găsim căpuşe pe căţei şi in idecembrie, ianuarie, februarie.

Cea mai întâlnită şi cea mai gravă este babesioza, dar există şi boala Lyme, borelioza, însă este diagnosticată mai rar, dar babesioza vine cu anemie, febră, letargie, forme digestive”, explică medicul veterinar Aurelian Ştefan.

Proprietarii de câini şi pisici ar trebui să meargă lunar să-şi deparaziteze animalele, spun specialiştii.