Potrivit datelor furnizate de Petru Lificiu, directorul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, consumul de gaz al României a scăzut cu 19,58% în primele cinci luni ale anului faţă de perioada similară a anului trecut. El a precizat că luna cu cea mai mare scădere de până acum a fost aprilie, când s-a înregistrat un consum cu 33% mai mic decât în aprilie 2008. Principala cauză a acestei scăderi constă în reducerea producţiei sau chiar închiderea
Potrivit datelor furnizate de Petru Lificiu, directorul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, consumul de gaz al României a scăzut cu 19,58% în primele cinci luni ale anului faţă de perioada similară a anului trecut.
El a precizat că luna cu cea mai mare scădere de până acum a fost aprilie, când s-a înregistrat un consum cu 33% mai mic decât în aprilie 2008. Principala cauză a acestei scăderi constă în reducerea producţiei sau chiar închiderea temporară a unor companii care erau anul trecut mari consumatori (cele mai elocvente exemple fiind combinatele de îngrăşăminte Azomureş şi Amonil).
În afară de reducerea de consum din 2009, trendul general era oricum unul descrescător. Potrivit datelor ANRE, consumul de gaze al României din 2008 a fost de 11 miliarde metri cubi anual, în timp de în 1989 consumul era de 34 miliarde metri cubi. Diferenţa de două treimi constă în eliminarea la finele anilor 1990 unor mari combinate energofage, care consumau mult fără să producă profit. De asemenea, modernizarea mijloacelor de producţie a atras după sine o eficientizare a consumului.
Petru Lificiu a menţionat că producţia Romgaz şi Petrom nu este suficientă pentru acoperirea necesarului naţional.