În luna februarie 2008, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 1543 lei, cu 5,7% mai mic faţă de luna precedentă.

Câştigul salarial mediu nominal net realizat a fost de 1134 lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 66 lei (-5,5%).

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţile de intermedieri financiare (2901 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (660 lei).

Indicele câştigului salarial real pentru luna februarie 2008 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 93,8%.

Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 111,1%, cu 7,3 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în luna ianuarie 2008.

În luna februarie 2008, nivelul câştigurilor salariale a fost mai mic faţă de luna ianuarie ca urmare a acordării de prime ocazionale (inclusiv a primelor de vacanţă), stimulente în luna precedentă şi a realizării unei producţii mai mici în luna curentă faţă de cea precedentă, după cum urmează:

– cu 22,6% în activitatea de învăţământ;
– cu 17,9% în administraţie publică, respectiv 14,2% în  activităţi anexe şi auxiliare de transport;
– între 4% şi 10% în: sănătate şi asistenţă socială, industria de echipamente pentru radio, televiziune şi comunicaţii, eliminarea deşeurilor şi a apelor uzate; asanare, salubritate şi activităţi similare, agricultură, vânătoare şi servicii anexe şi extracţia hidrocarburilor şi servicii anexe.
– între 1% şi 4% în: hoteluri şi restaurante, industria minieră, industria de prelucrare a ţiţeiului, cocsificarea cărbunelui şi tratarea combustibililor nucleari, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze şi apă, transporturi aeriene, poştă şi telecomunicaţii şi fabricarea celulozei, hârtiei şi produselor din hârtie.

Creşteri ale câştigului salarial mediu nominal net au fost determinate, în principal, de acordarea de prime mai mari şi realizări de producţie în luna curentă comparativ cu luna ianuarie 2008, astfel:
– cu 22,8% în fabricarea produselor din tutun, respectiv cu 10,7% în industria de mijloace ale tehnicii de calcul şi de birou
– cu 7,5% în captarea, tratarea şi distribuţia apei;
– între 2% şi 5% în: industria metalurgică, prelucrarea lemnului şi a produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei, industria de maşini şi echipamente, intermedieri financiare, tăbăcirea şi finisarea pieilor, producţia de mobilier şi alte activităţi industriale, industria altor mijloace de transport şi fabricarea articolelor de îmbrăcăminte.

Comparativ cu luna februarie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 20,5%.
Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a înregistrat o creştere cu 11,6%.

Data: 11 aprilie 2008

Sursa: I.N.S.