Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus noului președinte desemnat al Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, o reluare a relațiilor transatlantice. Acum a sosit timpul pentru o inversare a tendințelor.
Ursula von der Leyen dorește să colaboreze mult mai strâns cu SUA sub conducerea viitorului președinte Joe Biden. Acest fapt este raportat de agenția germană de știri Dpa, citând un discurs al lui von der Leyen adresat ambasadorilor Uniunii Europene.
„Această colaborare ar trebui să acopere totul, de la securitate la sustenabilitate, de la reglementări privind tehnologia la comerț, de la o egalizare a condițiilor concurențiale globale la consolidarea instituțiilor globale”, a precizat von der Leyen în consecință, numind drept puncte specifice de cooperare depășirea pandemiei de coronavirus și protecția climei.
Organizațiile internaționale precum Organizația Națiunilor Unite (ONU), Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Organizația Mondială a Comerțului (OMC) ar trebui, de asemenea, să fie consolidate și reformate.
„Sistemul nostru internațional a fost ținut ostatic prea mulți ani. A sosit timpul să inversăm această tendință”, a menționat von der Leyen. Președintele anterior, Donald Trump, oficializase în timpul mandatului său ieșirea Statelor Unite din OMS și din Acordul de la Paris.
În orice caz, va trece ceva timp până când Joe Biden va putea lua măsuri pentru a schimba direcția celor două retrageri, pentru că nu va fi învestit în funcția de președinte până la 20 ianuarie 2021. În trecut, Biden anunțase că va intra din nou în acordul privind clima și că dorește să obțină neutralitatea climatică a SUA până în 2050, arată publicația germană Der Spiegel.
Revitalizarea acordurilor multilaterale este importantă
Președintele Comisiei Europene a subliniat că este important acum să revitalizăm acordurile multilaterale și să stabilim noi alianțe.
„O astfel de alianță este necesară pentru lumea digitală”. Von der Leyen s-a referit la regulile pentru platformele online, de exemplu în lupta împotriva propagandei urii și a terorii. Comisia Europeană va propune aici o reformă amplă, așa-numitul pachet Digital Services Act (DSA).
Alte aspecte avute în vedere sunt protecția datelor și impozitarea echitabilă a marilor corporații digitale. Scopul rămâne pentru moment de a ajunge la un consens în cadrul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), dar „noul termen până la mijlocul anului 2021 trebuie să fie ultimul”, a adăugat Ursula von der Leyen.
Sursă foto: INQUAM / Octav Ganea